Star realms: rumble in … space?!

star realms

Star Realms is een razend populair kaartspelletje en behoorlijk goed gekend bij heel wat spellenclubs. Er worden met dit spel zelfs regelmatig tornooien en kampioenschappen georganiseerd. Dus mocht het niet in onze collectie ontbreken. Star Realms is een zogenaamd “Deckbuilding game”, wat betekent dat iedere speler het spel start met een aantal basiskaarten in de hand en vervolgens probeert om nieuwe, sterkere kaarten aan te schaffen om daar dan de medespelers mee te lijf te gaan.

Commandant van een vloot ruimteschepen

Bij Star Realms ben je de commandant van een collectie ruimteschepen (en ook links en rechts al eens een ruimtebasis) en moet je natuurlijk de schepen en basissen van de andere spelers proberen uit te schakelen. Zoals eerder gezegd begin je het spel met een kleine basiscollectie kaarten met bescheiden eigenschappen die je toestaan om kleine aankopen te doen uit een stuk of 5 sterkere kaarten die midden op tafel worden tentoongesteld. In het spel zijn er koopkaarten, aanvalskaarten en basissen die vooral als verdediging dienen tegen aanvallen van andere spelers.

Het toffe aan Star Realms is dus dat je niet alleen als een hamster kaarten moet gaan verzamelen, maar er wordt ook een serieus stukje gevochten in dit spel. Je begint namelijk met 50 levenspunten en de hoofdbedoeling van het spel is gewoonweg om de tegenstander volledig weg te blazen met intergalactische vuurkracht (woeha!). Nu lijkt het alsof ik een fan ben van space-toestanden, maar dat is helemaal niet het geval en toch kan Star Realms me enthousiast maken. Kortom: dit spel is gewoonweg echt goed.

Strategische mix

Aanvallen, verdedigen, versterkingen uitbouwen, het is allemaal even belangrijk of je haalt het gewoonweg niet. Er is dus diepgang in het spel aanwezig en je kunt soms heel mooi en bewust een strategie gaan uitwerken die dan vaak nog wel eens heel netjes durft uit te pakken zoals je het in gedachten had. Hier dus geen overdreven hoge geluksfactor die het spel in de war brengt, dit in tegenstelling tot andere spellen waar je soms alle energie stopt in de uitbouw van een strategie en een andere speler bij wijze van spreken met 1 gooi met de dobbelstenen je zorgvuldig opgebouwde werk zomaar kan vernietigen. Neen, bij Star Realms krijg je meestal wel een beloning voor je strategische werk.

Een ander interessant feit is dat Star Realms even goed door 2 spelers als door grote groepen mensen kan worden gespeeld. Op de achterkant van de verpakking staat er gewoon “Compleet spel voor 2 spelers. Voor meer spelers, voeg gewoon een bijkomende set toe per 2 extra spelers”. Op die manier kun je dus met 4, 6, 8 of meer personen aan tafel gaan zitten en ik heb al gehoord dat er tornooien met dit spel worden gehouden met nog veel grotere groepen spelers, waarbij dan onderling strategische allianties worden gesloten om andere partijen uit te schakelen. Wij hebben alvast 2 sets aan onze clubcollectie toegevoegd, dus dat is al fun verzekerd voor 4 spelers.  Ontdek ook onze reviews over andere deckbuilding games.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 15-30 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: dit speel je al snel 2 of 3 keer na elkaar en komt zeker regelmatig op tafel
Aantal spelers: een perfect spel voor 2 spelers, telkens je een kaartenset bij koopt, kunnen er 2 spelers extra meedoen aan de strijd
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie