Modern art: ceci n’est pas een gezelschapsspelleke?

modern art

Modern art. Een rasechte klassieker van Reiner Knizia en gekend als één van de beste veiling- en biedspelletjes die ooit werden gemaakt.

Als je de verpakking van Modern art ziet, ruik je de jaren ’90. Te felle kleuren, een beetje oubollig ondertussen qua styling, weinig aantrekkelijk eigenlijk qua eerste indruk, maar … schijn bedriegt: het verbergt een fantastisch sterk biedspelletje. In 1993 genomineerd als ‘Spiel des Jahres’ en terecht: dit is een ronduit goed gezelschapsspel.

Veilingpret

Modern art speel je met max. 5 spelers en een spelletje duurt al gauw een klein uur. In het begin van het spel krijg je een speelbudget van 100.000 euro. Je speelt dan ook een kunsthandelaar die zijn/haar geld investeert in jonge kunstenaars. Concreet ga je schilderijen verkopen die je al in bezit hebt en ook schilderijen kopen op veilingen die door je medespelers worden georganiseerd.

Die veilingen verlopen echter op verschillende manieren: soms moet je gewoon proberen het hoogste bod neer te leggen, andere keren mag je 1 bod doen, niet meer, nog andere keren word je gedwongen om 2 kunstwerken tegelijk te verkopen, of moet de verkoper verplicht een vaste prijs vooropstellen en wordt er gekeken of er iemand hapt. Kortom: de kunstwerken vliegen op de meest uiteenlopende manieren de deur uit en het is de kunst om die werken aan te schaffen waarvan je denkt dat ze het meest populair zullen worden.

Want ja, het is niet zo dat alle schilderijen die worden geveild later ook effectief geld waard zullen zijn. Het komt er eigenlijk op neer om in de gaten te houden welke kunstenaar het meest geliefd is en dan te proberen om eveneens werken van die artiest aan te schaffen. Dat zorgt voor een fantastisch plezante variabele factor in het spel, waardoor geen enkel spelletje hetzelfde is.

Veilingpret verzekerd: voor je het weet is iedereen tegen elkaar op aan het bieden en flapperen de bankbiljetten al vloekend door de lucht.  Lees ook onze reviews over andere veiling- en biedspelletjes.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 30 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: dit spel zou je al eens 2 keer na elkaar spelen en het komt zeker regelmatig op tafel
Aantal spelers: 3-5 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie