Star Wars X-wing: good luck and godspeed!

x-wing miniatures game

Star Wars X-wing … Wat mag je daarvan verwachten, horen we u al denken.  Soms wordt er wel eens een stukje geprofiteerd van het succes van een bepaalde film en worden er nadien speelgoed of spellen op het publiek los gelaten die niet altijd uitblinken in originaliteit, maar waarmee men gewoon nog een extra cent in het laatje wil krijgen. Met Star Wars X-wing is dat eens helemaal niet het geval. Dit spel zit verfrissend goed ineen en is een aanrader die bij iedere Star Wars-liefhebber een plaatsje ‘on the shelf’ verdient.

Voel de kracht van de verpakking …

Star Wars X-wing is een strategisch gevechtspel voor 2 personen dat garant staat voor een klein uurtje spellenplezier en dat redelijk makkelijk te leren is. Aandachtstrekkers zijn de miniaturen van een X-wing en enkele TIE fighters die je vanuit de speeldoos lijken toe te lachen. Straffe speler die aan de verleiding kan weerstaan om niet even dit spel van naderbij te bekijken. En teleurgesteld word je niet. Noch qua vormgeving, noch qua spelervaring. 

Om het spel te beginnen, mag je eerst en vooral de miniaturen op een doorzichtig voetstuk monteren. Daarna is het kwestie van een geschikt speelvlak te vinden. Idee is dat het spel op een ruimte van ongeveer 50 x 50 cm wordt gespeeld en dat de schepen daar niet buiten bewegen. Dus een doorsnee tafel is ideaal.

Net echt …

En daar ga je dan: de ene speler met zijn X-wing en de andere met twee TIE fighters. Aan de hand van specifieke bewegingskaarten (of beter: bewegingsstukken, want ze zijn niet kaartvormig) kan je tijdens je beurt je ruimteschip op verschillende manieren over de tafel laten bewegen.  De bewegingskaarten zijn zodanig gevormd dat je ruimteschip de karakteristieke bewegingen kan maken zoals een X-wing of een TIE fighter zich in de film gedraagt. Een X-wing maakt bijvoorbeeld eerder lange bochten, een TIE kan zich met een ongelofelijk korte draai omkeren en zijn vijand op die manier aanvallen. Een X-wing heeft echter een taaier pantser en is zwaarder bewapend dan een TIE die kwetsbaarder is en dus goed moet opletten voor de vuurkracht van de X-wing.

Het is maar een klein voorbeeld van hoe de spelers met hun schepen elkaar zullen proberen te verschalken. De bewegingskaarten en ook verschillende aanvalsmogelijkheden, sterkte van aanvallen, beschadigingen e.d. zorgen voor een boeiend, strategisch spel waarbij de spelers elkaar als echte azen te lijf kunnen gaan. En als het je toch zou gaan vervelen, dan zijn er massa’s miniaturen van andere types ruimteschepen te koop als uitbreiding, zodat je met zowat al het vliegend materiaal uit de verschillende Star Wars films aan de slag kunt. Kortom: dikke pluim voor de makers, want zelfs al ben je geen fan van de film, dan nog is dit spel een dikke aanrader.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische gevechtsspellen.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 30-45 minuten
Indicatieve speeltijd: 45-60 minuten
Herspeelbaar: dit speel je meestal geen 2 keer na elkaar, maar je zet het zeker opnieuw op tafel
Aantal spelers: 2-4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie