Jaipur: thank you, come again!

jaipur

Jaipur is een klein maar bijzonder fijn spel voor 2 personen en genoteerd in de top 100 spellenlijst van boardgamegeek (’t is toch wel zjuust gezakt naar plaats 101 zekers). Goede spellen die je met z’n tweetjes kunt spelen, zijn eerder schaars. De verpakking van Jaipur loopt niet meteen in de kijker, maar we hadden uit verschillende hoeken al gehoord dat dit een zeer luchtig en ook verslavend goed spelletje zou zijn, dus moesten we dit op zijn minst toch even onderzoeken. We kunnen nu al verklappen dat Jaipur ondertussen ook voor ons één van onze favorieten is geworden. Het is snel eens op tafel gezet, neemt niet veel plaats in, is makkelijk te spelen en zorgt altijd voor minstens een half uurtje aangenaam tijdverdrijf.

Indiase handelaar

In Jaipur speel je een Indiase handelaar en probeer je zoveel mogelijk goederen te verhandelen vooraleer je tegenspeler er mee vandoor gaat. Want die probeert net als jij de beste koopjes op de kop te tikken en zo meer geld dan jij binnen te rijven. Tijdens je beurt kun je kaarten kiezen waar je dan later goederen mee kunt kopen (maar je mag slechts max. 7 kaarten in je hand hebben, dus kan je niet anders dan af en toe eens iets kopen) of je kunt een koopactie doen. Naast gewone goederen-koopkaarten zijn er ook kamelenkaarten. Deze kun je gebruiken als een soort joker.

Hoe duurder, hoe beter …

De clue van het spel is om de duurste goederen in handen proberen te krijgen. Hoe meer goederen je tijdens je koopactie in 1 keer kunt aanschaffen, hoe meer punten je krijgt. Want aan een grote koop hangt altijd een bonusfiche vast. Ook wie aan het einde van het spel het meeste kamelen bezit, krijgt een extra. Concreet is het dus een kwestie van bepaalde goederen-koopkaarten sparen, want hoe meer je in 1 keer kunt kopen van hetzelfde goed, hoe beter. Maar let dus op dat je niet te lang wacht of je tegenspeler loopt misschien met dezelfde goederen weg.

Het toffe aan dit spel is dat er best wat diepgang in dit spelletje zit en je bewust een bepaalde koopstrategie kunt gaan volgen. Bij momenten is het zelfs mogelijk om je tegenstander te dwarsbomen, dankzij de beperking op het aantal kaarten in je hand en op dat moment loopt de andere met de beste beetjes weg.
Kortom: een geestige aanvulling voor uw spellencollectie.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische grondstoffen- of bouwspellen.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd:
 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: Jaipur speel je al snel 2 keer na elkaar en daarna komt het zeker nog opnieuw op tafel.
Aantal spelers: een spel voor 2 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie