Camel Up: gentlemen, start your … camels!?

camel up

Camel Up (en neen, het is niet Camel Cup, hoewel dat ons ook best logisch leek) is een behoorlijk luchtig spelletje dat bij de meeste spelers al goed is gekend en vaak in clubs op tafel komt als opwarmertje. Dus mocht het ook in onze collectie niet ontbreken. In een 5-tal minuutjes heb je het spelprincipe al beet en ben je vertrokken voor een half uur raceplezier voor 2 tot 8 personen.

Rrrrrrace-kameel …

En ja, je leest het goed: er wordt geracet in dit spel, met kamelen dan nog wel. Bedoeling is dat de spelers proberen te raden welke kamelen het snelst over de finish zullen raken. Hoe beter je de juiste volgorde weet te raden, hoe meer geld je zult verdienen. Even goed kun je scoren door net het omgekeerde te doen en te gokken welke kamelen er als laatste over de eindmeet zullen huppelen. En alsof dat nog niet boeiend genoeg is, kan er ook worden gesaboteerd of kunnen bepaalde kamelen een duwtje in de rug krijgen.

De vroege gokker … vangt het geld!  Of toch niet?

Hoe zit het spel concreet in elkaar? De race is opgebouwd uit verschillende rondes. Als het je beurt is, mag je kiezen uit een aantal verschillende acties. Je kunt er voor kiezen om te proberen raden welke kameel de etappe of zelfs de volledige race zal winnen. Je kunt ook proberen raden welke kameel de verliezer zal zijn. Hoe vroeger in het spel je gokt, hoe meer je kunt verdienen. Maar aan het begin van een ronde of van de race heb je doorgaans nog totaal geen zicht op welke kameel de ronde zal winnen of verliezen, dus het is dan echt wel compleet gissen geblazen of je gok fout of correct zal zijn. Hoe meer het spel vordert, hoe beter je een zicht krijgt op welke kamelen snel of traag zijn. Let op: een verkeerde gok kost je ook punten. Dus wild gokken is niet echt een goede strategie om het spel te winnen.

Wat zijn 4 kamelen op elkaar?  Camel up …

Midden op het speelbord staat er een piramide met dobbelstenen erin die dezelfde kleuren dragen als de verschillende kamelen. Een andere mogelijke actie tijdens je beurt, is om de piramide door elkaar te schudden en een luik onderaan de piramide te openen zodat er een gekleurde dobbelsteen uit valt. Op de dobbelsteen staat ook altijd een cijfer. De kameel met datzelfde kleur, mag dan evenveel plaatsen vooruit worden gezet als het cijfer dat op de dobbelsteen staat.

Een fijn detail is dat de kamelen op elkaar kunnen worden gestapeld. Dit zorgt voor een zeer interessante “twist” in het spel. Als de blauwe kameel bijvoorbeeld een witte kameel op zijn rug heeft, dan zal die witte kameel mee “liften” op de rug van de blauwe kameel, als die blauwe kameel beweegt op het bord. Als daarna dan de witte dobbelsteen uit de piramide valt, springt de witte kameel van de rug van zijn blauwe vriend en gaat er alleen vandoor. Op die manier kunnen bepaalde kamelen onverwachte sprints maken over het bord en dat maakt de race er natuurlijk alleen maar boeiender op.

Pesterijtjes

Tot slot kan je tijdens je beurt er voor kiezen om een tegel met een hindernis of een voordeel op het bord te plaatsen. Eindigt er een kameel op jouw tegel, dan wordt die kameel gehinderd of bevoordeeld en krijg je ook nog eens een punt omdat jouw tegel werd geactiveerd. Kortom, nog een extra element dat de race een onverwachte wending kan geven.

Camel Up is een familiespel en zeer makkelijk aan te leren, maar door de vele goed gevonden spelregels is het ook voor volwassenen een levendig funspelletje dat snel op tafel is gezet en altijd garant staat voor een half uurtje speelplezier.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd:
 15-30 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: Camel up speel je meestal 1-2 keer en daarna komt het zeker nog opnieuw op tafel.
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 3 tot 8 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie