De vergeten stad: 1 voor allen, allen voor 1

de vergeten stad

Hoe meer je met het spellenwereldje vertrouwd raakt, hoe meer je bepaalde spelmechanismen begint te herkennen. Met andere woorden: soms lijken spellen heel goed op elkaar, maar kregen ze gewoon een ander design. En dat is iets wat van “De vergeten stad” niet kan worden gezegd. Het spel is eenvoudig maar blinkt uit door zijn originaliteit en is qua design ronduit mooi te noemen.

Een legende begraven onder het woestijnzand …

In “De vergeten stad” speel je een avonturier die gestrand is in een woestijn. Je bent er echter niet alleen: je krijgt namelijk het gezelschap van enkele andere reizigers, elk met een specialiteit. Zo is er bijvoorbeeld een waterdrager, een archeoloog, een navigator, een meteoroloog, … In tegenstelling tot veel andere spellen nemen de spelers het echter niet tegen elkaar op, maar moeten ze samenspannen tegen het bordspel. De vergeten stad is dus een zogenaamd “coöperatief” spel waarbij je als ploeg wordt uitgedaagd om een gezamenlijk doel te realiseren. Onder het woestijnzand liggen namelijk de onderdelen van een legendarische vliegende machine uit de Oudheid begraven. En die moeten jullie als team weten op te sporen. Zoniet sterf je in de hitte van de zandvlakte.

Ieder zijn talent

Hoe gaat het in zijn werk? Op tafel komen 25 tegels omgekeerd te liggen. Sommige daarvan verbergen de onderdelen van het vliegend tuig dat je moet opsporen, andere geven een waterbron aan of ook tunnels of nuttig gereedschap die je helpen je missie tot een goed einde te brengen. Afhankelijk van je gereedschap of je specialiteit kan je jouw medespelers helpen. Zo kan een waterdrager er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle teamleden van voldoende water zijn voorzien, een klimmer kan zich naar een door zand geblokkeerde tegel verplaatsen, iemand met een jetpack als gereedschap kan een teamlid meenemen op zijn/haar vlucht, enz.

Ondertussen gebeurt er vanalles op de tafel, want er raast ook voortdurend een stormwind doorheen de woestijn die er gedurende het spel alleen maar sterker op wordt. Daardoor raken tegels langzaam bedolven onder toenemende hopen zand en worden tegels zelfs van hun plaats weggeblazen. Zelfs onderdelen voor de vliegmachine kunnen je op die manier een tijdlang blijven ontglippen. Een origineel en dynamisch spelmechanisme dus, dat er voor zorgt dat je dit spel met plezier opnieuw gaat spelen.  Ontdek ook onze reviews over andere coöperatieve spellen.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd:
 15-30 minuten
Indicatieve speeltijd: 60 minuten
Herspeelbaar: De vergeten stad speel je meestal 1 keer en daarna komt het zeker nog opnieuw op tafel.
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 3 tot 5 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie