Blood bowl, the card game

blood bowl

Bij Blood Bowl draait het allemaal om rugby, maar dan wel op de meest reglementloze, lomp tackelende, kopstoot gevende, mensen pestende manier die je jezelf maar kunt voorstellen. Nogal wiedes, want de figuren die aan de match deelnemen zijn een zootje ongeregeld: zo speel je in Blood Bowl met een team van uit de kluiten gewassen kabouters (ik weet, het klinkt raar), orcs, geitenmensen, ratten, mensen of elfen. Allemaal hebben ze hetzelfde doel voor ogen: een robbertje vechten en dat op een zo spectaculair mogelijke manier zodat ze de favoriet worden van het publiek. Want de ploeg die aan het eind van de wedstrijden de meeste supporters/fans heeft, wint het spel.

Rugby op speltafelformaat

Begin de jaren negentig werd Blood Bowl uitgebracht waarbij je letterlijk figuurtjes op een rugby-veld kunt zetten en een partij rugby kunt spelen. Het spel kent nog altijd een grote schare fans en er zijn in België zelfs verschillende tornooien waarbij spelers het met hun eigen, gepersonaliseerde figuurtjes tegen elkaar opnemen. Nadeel is echter, dat het spel dan slechts ruimte biedt voor 2 spelers.

Voor onze club kozen we voor “Blood Bowl, the card game”, een variant die werd uitgebracht in 2011 waarbij plaats is voor 4 spelers. En dat is mooi meegenomen. De manier van spelen gebeurt niet op een veld, er zijn ook geen figuurtjes. In de plaats daarvan vecht je het met elkaar uit met behulp van prachtige kaarten waarop je rugby-spelers op kleurrijke manier worden afgebeeld. Het veld is gewoon de speeltafel zelf.

Fantasievolle knokploegen

Bij het begin van het spel kiest iedereen een welbepaald team van spelers. Zoals eerder gezegd, kan je kiezen voor een team van elfen, orcs, geitenmensen, ratten enzovoort … In het midden van de tafel komen dan een soort veldkaarten te liggen, waarop een rugbybal ligt en waarop beloningen staan afgebeeld. De belangrijkste beloningen zijn natuurlijk supporters/fans, want degene met de grootste fanclub wint het spel.

Val je een bepaalde veldkaart aan met één van je “creaturen”, dan kunnen je tegenspelers hetzelfde doen en ontstaat er een gevecht om de veldkaart en zijn beloningen. De bal verschuift hierbij van de ene speler naar de andere en wie hem in bezit kan houden, heeft een voordeel.  Echter komt er meer bij kijken dan de bal bij te houden.

Zoals we eerder fijntjes opmerkten, gaat het er nogal gewelddadig aan toe: spelers kunnen soms vuile truuks uitvoeren, speciale eigenschappen kunnen worden geactiveerd, teams kunnen worden uitgebreid met speciale sterspelers enz. Maar wie de regels overtreedt, kan ook tegen de lamp lopen als de scheidsrechter het in de gaten krijgt. Gevechten kunnen tegelijkertijd plaats vinden op verschillende veldkaarten.

Het is dus een kwestie van goed kijken welke veldkaarten de beste beloningen hebben, figuren inzetten op de kaarten die jou het best kunnen dienen en in de gaten houden welke kaarten je tegenspelers proberen weg te kapen. Kortom, je bent manager van jouw team en je moet proberen de juiste figuren op de juiste kaarten in te zetten om zo het spel naar jouw hand te zetten. Na 5 rondes wordt dan de winnaar bekend: het team met het grootste aantal supporters, wint het spel.  Ontdek ook onze reviews over andere deckbuilding games.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd:
 45-60 minuten
Indicatieve speeltijd: 60 minuten
Herspeelbaar: Blood bowl team manager speel je meestal 1 keer en daarna komt het zeker nog opnieuw op tafel.
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 2 tot 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie