The island: vluchten van een zinkend eiland

the island

We laten jullie een klassieker ontdekken: The island. Dit spel bestaat al sinds de jaren ’80 en kende verschillende remakes. Wat meestal iets wil betekenen: dit spel steekt boven het gemiddelde uit …

Persoonlijk hou ik van spelletjes die relatief snel zijn aan te leren en tóch genoeg kleine wendingen en details in zich dragen zodat je zin hebt om ze opnieuw te spelen. Ik zal wellicht de enige niet zijn die voor dat soort spellen een boon heeft. En ziedaar … The island! Een spel voor 4 personen, te leren op een kwartiertje tijd en al snel goed voor een uur speelplezier. Klinkt goed? We leggen je even uit waar het om draait.

Op tafel komt er een grote zeekaart te liggen. Op die kaart wordt in het midden een kleurrijk eiland gevormd met behulp van allerlei tegels in reliëf. Het eiland heeft stranden, bossen en bergen. Vroeger heette het spel ooit “Atlantis” en het vervolg kan je dus al raden: het eiland zinkt door een gigantische vulkaanuitbarsting.

Zwemmen, roeien of … verzuipen!

En daar sta jij dan met je pionnetjes op een zinkend eiland. Dat wordt dus zwemmen naar de zijkant van de zeekaart. Of in het beste geval een boot proberen te bemachtigen. Kortom: je moet proberen met je pionnetjes te overleven. Dit kan door te vluchten naar de zijkanten van de zeekaart, want daar staat land getekend.

Het zou een beetje té eenvoudig zijn. Een spel waarbij je om het eerst naar de zijkanten van de kaart probeert te vluchten. Dus hebben de makers van het spel enkele zeer fijne pesterijtjes voorzien. Op een bootje springen kan, maar degene met het meeste pionnen op de boot bepaalt waar het naartoe gaat. Tijdens iedere beurt zinkt er een tegel en aan de achterkant van de tegel staat er een gebeurtenis waarmee je (meestal) de plannen van een medespeler kunt dwarsbomen. Om nog maar te zwijgen van een bende monsterlijk grut die de zee rondom het eiland onveilig maakt: zo spartelen er vrolijk zeedraken rond, zitten de neefjes van Jaws in het water of wordt je boot omgekieperd door de staart van een walvis. Twee keer raden wie die beesten bestuurt: jij maar ook je tegenspelers natuurlijk! Zalig …

Nog een detail dat voor extra spanning zorgt: ieder pionnetje heeft een bepaalde puntenwaarde aan de onderkant. Niemand die dus weet welke je waardevolste pionnen zijn. Natuurlijk moet je ook zelf proberen onthouden welke pionnen jou het meeste punten zullen opleveren. En dat alles maakt The island in onze ogen tot een zeer goed spel dat meestal smaakt naar nóg een spelletje …  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 15-30 minuten
Indicatieve speeltijd: 60 minuten
Herspeelbaar: The island speel je meestal 1 keer en daarna komt het zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 3 tot 4 spelers

Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie