Kolonisten van Catan: de geboorte van een trendsetter

kolonisten

De laatste 15 jaar schieten de gezelschapsspellen als paddestoelen uit de grond. Het inmiddels alom gekende “Kolonisten van Catan” is naar mijn bescheiden mening één van de spellen die de “big bang” in de spellenmarkt in gang heeft gezet. Zowat door iedereen gekend bij naam, maar daarom nog niet door iedereen gespeeld. Wij stellen deze trendsetter bij deze even kort aan u voor.

Kranig oudje

Ondanks zijn ondertussen gezegende leeftijd van zowat 20 jaar (!!!) ziet het basisspel van de Kolonisten er nog altijd fris en monter uit. Op tafel wordt een eiland gebouwd met kleurrijke tegels. Deze tegels stellen landschappen voor: groene weiden, besneeuwde bergtoppen, akkers met goudgeel koren, … Ieder type landschap levert een bepaald soort grondstof op. Een weide zorgt voor schapen en wol, een berg zorgt voor erts, een bos zorgt voor hout enz.
Wie regelmatig bordspellen speelt, voelt het al aankomen: je zult moeten proberen die grondstoffen te bemachtigen. Want met grondstoffen bouw je dorpen en straten en het zijn net die zaken die punten waard zijn om het spel te winnen.

Dobbel voor jezelf … maar ook voor de ander!

Hoe maak je die felbegeerde grondstoffen de jouwe? Al dobbelend … Want ieder landschap krijgt een fiche met een bepaald getal erop. Dobbel tijdens jouw beurt een getal, en je krijgt de grondstoffen van alle landschappen die dat getal dragen. Maar … dit enkel op voorwaarde dat je een dorp of stad in jouw bezit hebt aangrenzend aan dat landschap.
Iedereen start het spel met 1 dorp, en daarna is het kwestie van zo snel én zo slim mogelijk dorpen bij te bouwen dichtbij landschappen waar jij de grondstoffen van wilt hebben om nóg meer en nóg sneller te kunnen bijbouwen.

Er zit echter een addertje onder het gras: tijdens jouw eigen dobbelbeurt, kan het best zijn dat je een getal dobbelt van een landschap waar jij geen dorp hebt liggen, maar jouw tegenstanders wel. En dan krijgt de tegenstander grondstoffen en jij niet. Of je dobbelt een getal met een landschap waar iedereen een dorp heeft liggen en dan krijgt gewoonweg iedereen dezelfde grondstoffen en dezelfde vooruitgang in het spel. En dat wil je natuurlijk eigenlijk ook niet hebben. Valt het echter allemaal wat tegen en loopt je voorraad over van grondstoffen die je eigenlijk niet wilt hebben, dan kun je nog altijd onderhandelen en grondstoffen ruilen met je medespelers of met de bank. Onnodig te zeggen dat hierbij soms woekersituaties ontstaan, maar dat maakt het spel er natuurlijk alleen maar plezanter op!

Dus snel/slim bouwen en gewiekst onderhandelen is de boodschap. Dorpen zijn 1 punt waard, steden 2 punten en om het allemaal nog wat spannender te maken, kan je speciale vooruitgangskaarten kopen of een leger uitbouwen om nog meer punten te sprokkelen. Hoed je echter voor struikrovers, want ook die liggen op de loer en roven bij spelers met meer dan 7 grondstoffenkaarten zowat de helft van je grondstoffen weg als het getal “7” wordt gedobbeld.

Je ziet het: een kleurrijk, overzichtelijk spel met niet te veel regeltjes, maar wel met genoeg diepgang om al snel een uurtje op amusante wijze aan de speeltafel door te brengen. Resultaat: de Kolonisten is een echte klassieker geworden en luidde het tijdperk in van het moderne gezelschapsspel. Iets waar wij natuurlijk alleen maar vrolijk van worden.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische grondstoffen- of bouwspellen!

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 30-45 minuten
Indicatieve speeltijd: 90-120 minuten
Herspeelbaar: Catan speel je meestal 1 keer en daarna komt het zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 3 tot 4 spelers

Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie