Perudo: eeuwenoud dobbelspel uit de Andes

perudo

Als we het allemaal mogen geloven, dan werd Perudo zelfs al gespeeld door de Maya’s en/of Azteken (ik smijt ze nogal eens door elkaar).  Een mens kan niet altijd bezig zijn met tempels bouwen of kalenders maken, denk ik dan.  Een eeuwenoud spelletje dus, maar allesbehalve stoffig of saai.  Perudo is een lekker verslavend dobbelspel met een kleurrijke styling (je zou het kopen voor de dobbelbekers alleen al) dat snel op tafel is gezet, makkelijk te leren is en garant staat voor een half uurtje dobbelplezier.

Gokken dat de dobbelstenen eraf vliegen

Hoe gaat het in zijn werk?  Iedere speler kiest een kleur en krijgt dan een dobbelbeker en 5 dobbelstenen in diezelfde tint.  Bedoeling is dat iedereen gelijktijdig zijn/haar dobbelstenen op tafel door elkaar schudt onder zijn/haar dobbelbeker.  Ben je klaar met je stenen door elkaar te schudden, dan hef je voorzichtig je beker een beetje naar omhoog en bekijk je jouw 5 dobbelstenen.  Dankzij de dobbelbeker kun je ervoor zorgen dat je medespelers jouw dobbelstenen niet zien.

En dan begint het gokken …  Ja, dit is effectief een gok- en blufspelletje.  Bedoeling is namelijk dat de speler die aan beurt is, gaat gokken hoeveel dobbelstenen van een bepaalde soort er in totaal op de tafel liggen.  De volgende speler heeft dan volgende mogelijkheden: of de gok overbluffen (dus nog hoger gokken). Of zeggen dat de gok niet correct is. Of stellen dat de gok exact correct is.

Concreet spelverloop

Concreet: als je met 6 spelers aan tafel zit, elk met 5 dobbelstenen, dan weet je dat er eigenlijk 30 dobbelstenen op tafel liggen.  De speler die aan beurt is, zegt dan bijvoorbeeld: “ik zeg dat er 10 dobbelstenen van 4 (vier ogen) op tafel liggen”.  De volgende speler heeft dan volgende keuzes:

  • nog hoger gokken: akkoord gaan met de gok van de vorige speler en de gok verhogen. Bijvoorbeeld: ik zeg dat er zelfs 14 dobbelstenen van 4 op tafel liggen.  Daarna is het de beurt aan de volgende speler.  Hoger gokken kan ook door hetzelfde aantal stenen te zeggen. Maar dan van een hogere soort. Bijvoorbeeld: jij zegt dat er 10 stenen van 4 op tafel liggen? Maar ik zeg dat er 10 dobbelstenen van 6 ogen zijn (hetzelfde aantal, maar een hogere soort dan 4 dus).
  • niet akkoord gaan met de gok van de vorige speler: iedereen aan tafel toont zijn/haar dobbelstenen. Er wordt gecheckt of er inderdaad minstens zoveel dobbelstenen van die soort op tafel liggen als de vorige speler gokte.  Liggen er niet genoeg stenen van de gezegde soort op tafel, dan verliest de vorige speler 1 dobbelsteen. Want zijn gok was dus te hoog.  Liggen er wel genoeg stenen van dat soort op tafel? Dan verliest de speler die de gok onterecht niet geloofde een steen.
  • akkoord gaan met de gok van de vorige speler en zeggen dat het aantal dobbelstenen van dat soort inderdaad exact op tafel ligt.  Iedereen toont de dobbelstenen.  Heeft de speler gelijk en is het aantal exact correct? Dan wint die speler een eerder verloren dobbelsteen terug.

Kortom: het spel is een kwestie van gokken, proberen te zorgen dat de volgende speler je gok gelooft. Of het gokwerk van een speler voor je in twijfel te trekken en zeggen dat het pure bluf is.  Degene die gelijk heeft, zorgt er voor dat de ander een dobbelsteen verliest.  Of je kunt stenen terugwinnen door exact te gokken.  Iedereen speelt tot zijn/haar dobbelstenen zijn opgebruikt.

Dobbelspel met diepgang

Bovenstaande zijn de basisregels.  Maar het leuke aan Perudo is, dat er nog een paar extra spelregels van kracht zijn die het spel diepgang geven (zeldzaam voor een dobbelspel) en de spanning opdrijven.  Zo zijn er bijvoorbeeld “jokertekens” op de dobbelstenen aangebracht.  Die tellen mee als om het even welk soort ogen.  Of je kunt dankzij de jokers je gok toch verlagen in plaats van verhogen!  Ook krijgt een speler die slechts 1 dobbelsteen meer over heeft, het voorrecht dat hij een gok mag plaatsen met 1 bepaald soort ogen (dus bijvoorbeeld: er zijn 2 dobbelstenen van 3 op tafel).  De andere spelers mogen die ronde dan niet van dat soort ogen afwijken, wat het voor de startspeler mogelijk maakt om toch noch wat langer te overleven.

Speelanderthalers conclusie

Een beetje moeilijk misschien om de spelregels in een review duidelijk te schetsen, maar geloof ons vrij: dit is een spelletje dat je binnen het kwartier beet hebt en daarna nog vaak terug op tafel zult zetten.  Gentlemen, place your bets and … let’s Perudo!  Ontdek ook onze reviews over andere dobbelspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: door de korte speeltijd en het luchtige karakter speel je al snel 2 keer na elkaar
Aantal spelers: 2-6 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie