Bang! The dice game! Knallen in het wilde westen …

bang

Een jaar of vier geleden kwam namelijk het spel Bang! The dice game op de markt.  In grote lijnen een remake van het populaire party-spel “Bang!”. Dat speelt zich af in het Wilde Westen en vond al sinds 2002 zijn weg naar vele speeltafels. Vaak geldt de regel dat er niets beter is dan het origineel. Maar soms kan het ook anders.  We durven voorzichtig stellen dat de opvolger op zijn minst evenveel te bieden heeft als het originele spel. Of misschien zelfs meer …

Rollenspel

De verpakking van “Bang! The dice game” (hierna noem ik het kortweg Bang) belooft plezier voor 3 tot 8 personen. Reken er echter op dat je het spel best met minimaal 5 personen speelt. Zoniet schiet het zijn eigen doel wat voorbij. Bang is namelijk een soort rollenspel waarbij een sheriff en zijn helper(s) het opnemen tegen een bende outlaws en eventueel nog wat zogenaamde renegades. Enkel de sheriff is aan het begin van het spel bekend. Doel van het spel is te weten te komen wie de andere spelers zijn. Eens duidelijk is geworden wie je vrienden/vijanden zijn, is het de bedoeling deze resp. te beschermen of naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Dus vandaar: hoe meer spelers, hoe beter het spel.

Het verhaal

Maar hoe begint het hele verhaal … Eerst en vooral krijg je een zogenaamde rollenkaart. Deze bekijk je zonder dat de andere deelnemers het kunnen zien en je legt je kaart daarna gedekt neer op tafel. Enkel de speler die de “sheriff”-kaart heeft, legt zijn kaart zichtbaar op tafel en maakt zich dus kenbaar aan de andere spelers.

Als dat is gebeurd, krijgt iedere speler ook nog een “karakterkaart”. Hierop staat telkens een held uit het Wilde Westen afgebeeld. Dit met ietwat grappige namen zoals bijvoorbeeld Lucky Duke, Willy the Kid, Calamity Janet, … (net iets anders dan de echte vechtersbazen uit de jaren 1800 dus …). Op zo’n karakterkaart staan het aantal levenspunten die je hebt en ook een speciale eigenschap die je in de loop van het spel kunt gebruiken. Zo kan Willy the Kid bijvoorbeeld zeer makkelijk aan een mitrailleur raken, Lucky Duke mag altijd nog eens extra met de dobbelstenen rollen, Calamity Janet kan over een langere afstand schieten, en zo verder. In totaal zitten er 16 karakterkaarten in het spel, dus afwisseling genoeg.

Dice-slinger …

Eens je weet welke rol je zult spelen (sheriff, deputy, outlaw of renegade) en welk karakter je bent met de bijhorende levens en eigenschap, gaat het spel van start. Dat doe je al dobbelend. En het is net het dobbel-aspect wat het spel naar onze mening beter en alleszins vlotter maakt dan de oudere Bang! Een totaal van 5 dobbelstenen mag tot drie keer toe worden herrold. Je houdt wat je wilt houden, je herdobbelt wat je wilt en de derde keer is hetgeen op tafel ligt definitief.

Wat kun je dobbelen? Hoofdzakelijk tekeningetjes of cijfers. Dobbel je een pijl, dan word je aangevallen door indianen en kan je 1 levenspunt verliezen. Dynamiet kan ook dik roet in het eten gooien: herdobbelen mag niet en 3 dynamietstaven doen onmiddellijk een leven in rook opgaan. Een pint met een gezonde schuimkraag geeft je, hoe raad je het, een leven terug … Je kunt echter ook een andere speler op een pintje trakteren en die persoon dus wat extra leven gunnen. Een mitrailleur zit er ook bij en daarmee raak je iedereen die rond tafel zit. Tot slot staan ook de cijfers 1 en 2 op de dobbelstenen. Dat wil zeggen dat je 1 of 2 plaatsen vanaf jouw zitplaats rond de tafel kunt schieten naar jouw medespelers.

Laat de kogels in het rond vliegen

Want draai of keer het zoals je wilt, essentie van het spel is om uit te zoeken wie je tegenstanders zijn en deze in onvervalste Western-stijl af te knallen. De sheriff is zoals eerder gezegd meteen bekend. Maar wie de andere spelers zijn, is altijd een raadsel. De sheriff vormt een team met 1 of 2 deputies   de goeie). Samen moeten zij maximaal 3 outlaws en 2 renegades   de slechterikken) proberen het hoekje om te helpen. Natuurlijk zullen de outlaws net hetzelfde proberen te doen met de sheriff. Schakelt de sheriff met zijn deputies de slechterikken uit, dan winnen zij het spel. Legt de sheriff het loodje, dan winnen de outlaws.

En de renegades??? Dat is een soort apart … want die kunnen enkel winnen als 1 van hen alleen overschiet met de sheriff en hij/zij dan pas erin slaagt de sheriff helemaal alleen uit te schakelen. Alleen in dat geval kunnen de renegades winnen. Schiet een renegade over met een deputy (dus niet de sheriff als laatste) en overwint de renegade de deputy, dan winnen enkel de outlaws!!!

Een interessante wending in het verhaal, wat er voor zorgt dat de renegades het hele spel voor eigen rekening zullen proberen werken. Het kan dus zijn dat een renegade eerst helpt om een paar slechterikken af te knallen, om vervolgens plots van kamp te wisselen en mee op de goeie te beginnen schieten. Gevaarlijk figuurtje, zo’n renegade. Maar een zegen voor het spel, want dat maakt het extra spannend en onvoorspelbaar tot het einde.  Ontdek ook onze reviews over andere party games.

Speelanderthalers conclusie

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: we merken dat dit spel vaak 2 keer na elkaar wordt gespeeld
Aantal spelers: goed speelbaar vanaf 5-8 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie