Army of frogs: bendevorming met kikkers

army of frogs

Van dezelfde maker als het bekroonde spel “Hive”, maar toch net even weer een beetje anders: Army of frogs. Een strategisch denkspelletje dat je grijze massa met een aangenaam lichte training verwent. Waar veel denkspellen zich beperken tot maximaal 2 spelers kan Army of frogs tot 4 mensen een leuke avond bezorgen. Dat op zich is al best origineel en interessant te noemen. Ondanks het feit dat het spel best een uitdaging vormt, is het eigenlijk zeer makkelijk aan te leren.  Mensen die graag dammen maar liever eens met 4 rond tafel zitten, kunnen er met Army of frogs dus meteen invliegen. Of springen, tja … kikkers …

Kleurige kikkertegels

Even het spelprincipe uitleggen. Laten we het eens hebben over de bende kikkers die je in de verpakking van Army of frogs terugvindt.  Want daar draait het spel dus om: een verzameling kikkers in tegelvorm die je op om het even welke vlakke ondergrond kunt plaatsen en waarbij je probeert om 7 kikkers van jouw kleur te groeperen tot 1 aaneensluitend geheel. Een speelbord is er niet, de kleurrijke, mooi uitgevoerde kikkertegels vormen het spel.

Hoe ga je te werk? Op tafel staat een ondoorzichtige, stoffen buidel met alle kikkertegels erin. Het spel kan met maximum 4 spelers worden gespeeld, dus kunnen er tot 4 verschillende kleuren kikkers in de buidel zitten.
Telkens het jouw beurt is, ben je verplicht om 3 stappen uit te voeren. Enkel als je een stap niet kunt uitvoeren, mag je hem overslaan en doorgaan naar de volgende stap.

Stap 1: move that frog!

Tijdens deze stap mag je dus een kikkertegel die al op tafel ligt, verplaatsen. Belangrijk om weten, is dat het altijd een kikker van je eigen kleur moet zijn. Bewegen doe je in een rechte lijn en er moet minstens over 1 andere kikker (van gelijk welk kleur) worden gesprongen. Je mag zelfs een combinatie van sprongen maken als je kan. Maar dus altijd in een rechte lijn, over minstens 1 kikker en eindigend op een vrije plaats die niet dezelfde is als jouw startpositie.

Stap 2: voeg een kikker toe op tafel

Als je een kikker van je eigen kleur aan tafel toevoegt, mag je hem echter nooit direct naast één van je eigen kikkers plaatsen. Zo zou het natuurlijk wel zéér makkelijk zijn om een groep van je eigen kikkers te vormen en het spel te winnen.
Een kikkertegel toevoegen mag je echter niet alleen met een kikker van jouw kleur, maar ook met een kleur van een tegenstander! En dat maakt natuurlijk het volledige spel. Net als je dacht dat je er netjes in slaagt om een groep kikkers van jouw kleur te groeperen, kan een tegenstander je plannen volledig dwarsbomen door ergens een kikker van een compleet andere kleur aan je groep te doen grenzen. Het klassieke pestkop-element dus …

Stap 3: neem een nieuwe kikker bij

Neem blindelings een kikker bij uit de eerder vermelde stoffen zak die op tafel staat en waar alle kikkertegel s in zitten verzameld. Zoals aan het begin van dit artikel vermeld, kan je het spel winnen als je erin slaagt om 7 kikkers van jouw kleur te groeperen. Er zitten dus echter 10 tegels van elke kleur in de zak. Als er meer dan 7 kikkers van jouw kleur op tafel raken, zal je een eiland met AL je kikkers moeten zien te maken om het spel te winnen.

Speciale regels

Alle kikkers op tafel moeten altijd 1 “cluster” vormen, een aaneengesloten eiland van tegels. Er mogen geen 2 eilanden ontstaan.  Er mag ook geen alleenstaande “sliert” tegels ontstaan waarbij meer dan 3 tegels zich als een soort uitloper van het eiland verwijderen.

Speelanderthalers conclusie

In eerste opzicht ziet het spel er makkelijk uit en meer dan tegels proberen groeperen is het niet. Maar we kunnen jullie verzekeren dat dat “tegeltjes groeperen” je hersens doet kraken en het dikke fun is om sabotage te plegen bij de groep kikkers van je tegenstanders. Het feit dat je dit type spel met 4 personen kunt spelen, is eerder zeldzaam en maakt het spel écht goed en spannend. Een dikke aanrader dus, als je het ons vraagt. Goed voor ongeveer 40 minuten speelplezier per spel.  Ontdek ook onze reviews over andere denkspelletjes.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 30-45 minuten
Herspeelbaar: meestal blijft het niet bij 1 spelletje, zeer herspeelbaar
Aantal spelers: perfect te spelen met 2, maar dus ook met 3 of 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie