Hive: schaken met insecten

hive

Hive is een denkspelletje voor 2 personen dat naar ons gevoel een beetje weg heeft van een moderne variant van het schaakspel. Hive heeft dan ook een veelzeggend “Mensa-select”-stempeltje op de verpakking, won verscheidene internationale spellenprijzen en is gewoonweg een echte klassieker in wording. Liefhebbers van een potje schaken of dammen zullen ook Hive zeker weten te smaken.

Verdedig je bijenkoningin

Even het spelprincipe uitleggen. Bij Hive beschikken beide spelers over een aantal dierentegels. Hive betekent “bijenkorf”, dus een olifant zul je in het spel niet terugvinden (past een beetje moeilijk in die korf, me dunkt). Wel een bijenkoningin die moet worden verdedigd met behulp van de andere dierentegels zoals daar zijn kevers, mieren, sprinkhanen, enz.

Iedere speler heeft zijn eigen kleur tegels. De startspeler legt eerst een dierentegel naar keuze op tafel. De tweede speler legt op zijn beurt een tegel naast de starttegel. Dat is het enige moment in het spel waarop de spelers een tegel mogen leggen naast het kleur van hun tegenstander.
Vanaf dat moment gaat het zeer eenvoudig verder. De speler die aan zet is, mag een tegel verplaatsen die al op tafel ligt, of hij/zij mag een extra dierentegel op tafel inzetten, grenzend aan een tegel van de eigen kleur. Ten laatste bij de vierde beurt moet de bijenkoninging van beide spelers op tafel worden gezet.

Elk beestje zijn manier van bewegen

Doorheen het volledige spel, is het de bedoeling dat alle tegels op tafel met elkaar verbonden blijven. Alle tegels moeten met andere woorden een ononderbroken “sliert” blijven vormen. Doel van het spel: bij Hive is het de bedoeling dat je bijenkoningin niet ingesloten raakt. Noch door tegels van de tegenstander, noch door de eigen dierentegels.

Best “tricky” en het gebeurt sneller dan je denkt, zeker tijdens de eerste paar spelletjes. Het leuke is ook dat alle dieren hun eigen manier van bewegen hebben: een spin kan bijvoorbeeld zoveel bewegen als ze maar wil, maar dan wel rond de rand van het spel. Een sprinkhaan springt altijd in een rechte lijn naar het eerstvolgende open veld. Een kever kan op een andere tegel springen en deze blokkeren, enz. Een beetje zoals schaken dus, waar eveneens de verschillende stukken een eigen manier van bewegen hebben. Alleen is er geen speelbord. Het spel kan gewoon worden gespeeld op een tafel of een plat oppervlak naar keuze.

Speelanderthalers conclusie

Blijkbaar sleepte het spel gedurende de afgelopen jaren links en rechts wat prijzen en awards in de wacht, waaronder ook een “Mensa”-selectie. Dus goedgekeurd voor training van onze grijze massa en een review op onze site waardig.  Ontdek ook onze reviews over andere denkspelletjes.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: een spelletje duurt al snel 20 minuten, maar voor je het weet, ben je een drietal spelletjes verder
Aantal spelers: 2 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie