Boomgaard: vecht voor je brokjes (een kinderspel van Haba)

Boomgaard is een spelklassieker voor de allerkleinsten. De regels zijn dan ook erg eenvoudig en daardoor ideaal voor kleuters om spelprincipes zoals dobbelen, beurt afwachten, enz. te leren kennen.

Spelverloop

In dit spel nemen de spelers het niet op tegen elkaar op maar werken ze samen tegen het bord. In het spel hangen vier bomen vol met appels, peren, kersen en pruimen. De raaf wil dit fruit stelen. Het doel van het spel is om het fruit sneller te oogsten dan dat de ravenpuzzel opgebouwd wordt.

Het spel wordt gestuurd door een dobbelsteen met kleuren en symbooltjes. Afhankelijk van wat wordt gedobbeld, mag je dus één of twee vruchten van de boom plukken en in de mand leggen. Of als je pech hebt, wordt een stukje van de ravenpuzzel gelegd. Als al het fruit is geoogst voor de puzzel er ligt, dan winnen de spelers. Is de puzzel eerst klaar, dan wint de raaf.

Boomgaard is een educatief spel waarin kinderen naast enkele basis spelprincipes ook de kleuren en de vruchten leren benoemen, puzzelen maar ook leren samenwerken. Op het eerste zicht lijkt het alsof iedereen voor zichzelf speelt en elk kind wil dus ook zo veel mogelijk fruit verzamelen. Alleen, als een speler mag kiezen wat hij plukt, blijkt overleg soms nuttig te zijn. Bijvoorbeeld één boom volledig leeg plukken is niet echt de perfecte tactiek, dan kan het zijn dat er een aantal beurten geen fruit kan geplukt worden (tenzij je de regels een handje helpt natuurlijk en zegt dat ze een ander stukje mogen nemen, wat wel aan te raden is bij de kleinsten die anders teleurgesteld zijn.

Persoonlijke beoordeling

Het is een super leuk, educatief spel, kwalitatief gemaakt, zoals we ook gewoon zijn van haba.

Helemaal perfect is het spel dan ook weer niet, de rieten mandjes zijn niet helemaal geschikt voor kleuters die toch ook graag eens wat frummelen aan het speelgoed. De puzzel leg je best niet in de vorm of naast het speelbord want zonder voorbeeld is deze best wel moeilijk.

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers kinderspel AANRADER
Indicatieve leertijd: 5-10 minuten
Indicatieve speeltijd: 10-15 minuten
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: 3-6 jaar

Auteur: Emmy
Bezoek ook www.webkonijn.be, Emmy’s blog voor moeders en de capriolen die ze met hun kinderen beleven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie