Boomgaard: De spelklassieker voor kinderen van Haba

boomgaard

Boomgaard is een spelklassieker voor de allerkleinsten. De regels zijn dan ook erg eenvoudig en daardoor ideaal voor kleuters om spelprincipes zoals dobbelen, beurt afwachten, enz. te leren kennen.

Spelverloop

In dit spel nemen de spelers het niet op tegen elkaar op maar werken ze samen tegen het bord. In het spel hangen vier bomen vol met appels, peren, kersen en pruimen. De raaf wil dit fruit stelen. Het doel van het spel is om het fruit sneller te oogsten dan dat de ravenpuzzel opgebouwd wordt.

Het spel wordt gestuurd door een dobbelsteen met kleuren en symbooltjes. Afhankelijk van wat wordt gedobbeld, mag je dus één of twee vruchten van de boom plukken en in de mand leggen. Of als je pech hebt, wordt een stukje van de ravenpuzzel gelegd. Als al het fruit is geoogst voor de puzzel er ligt, dan winnen de spelers. Is de puzzel eerst klaar, dan wint de raaf.

Boomgaard is een educatief spel waarin kinderen naast enkele basis spelprincipes ook de kleuren en de vruchten leren benoemen, puzzelen maar ook leren samenwerken. Op het eerste zicht lijkt het alsof iedereen voor zichzelf speelt en elk kind wil dus ook zo veel mogelijk fruit verzamelen. Alleen, als een speler mag kiezen wat hij plukt, blijkt overleg soms nuttig te zijn. Bijvoorbeeld één boom volledig leeg plukken is niet echt de perfecte tactiek, dan kan het zijn dat er een aantal beurten geen fruit kan geplukt worden (tenzij je de regels een handje helpt natuurlijk en zegt dat ze een ander stukje mogen nemen, wat wel aan te raden is bij de kleinsten die anders teleurgesteld zijn.

Speelanderthalers conclusie

Boomgaard is een super leuk, educatief spel, kwalitatief gemaakt, zoals we ook gewoon zijn van haba.

Helemaal perfect is het spel dan ook weer niet, de rieten mandjes zijn niet helemaal geschikt voor kleuters die toch ook graag eens wat frummelen aan het speelgoed. De puzzel leg je best niet in de vorm of naast het speelbord want zonder voorbeeld is deze best wel moeilijk.  Ontdek ook onze reviews over andere kinderspellen.

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers kinderspel AANRADER
Indicatieve leertijd: 5-10 minuten
Indicatieve speeltijd: 10-15 minuten
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: 3-6 jaar
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Over Emmy 3 Artikelen
Sinds ik mama ben, ben ik veel bezig met alles wat met kinderen en opvoeden te maken heeft. Daarom zal je vooral ook reviews kunnen lezen van kinder- en familiespellen. Op mijn eigen blog Webkonijn schrijft ik versjes over moeilijke en makkelijke dingen uit het leven.

1 Trackback / Pingback

  1. Boomgaard, spel klassieker van haba en mama’s favoriet - Webkonijn

Geef een reactie