Regenwormen: dobbelgeluk

regenwormen

Bijna iedereen heeft de naam wel al eens horen vallen als het over gezelschapsspellen gaat: regenwormen. De verpakking doet in eerste instantie denken aan een kinderspel, maar dat klopt niet helemaal.  Regenwormen leent zich weliswaar perfect als familiespelletje, want het is toegankelijk voor kinderen vanaf een jaar of 8-9.  Volwassenen kunnen er echter ook plezier aan beleven, maar dan moet je er wel mee kunnen leven dat het volledige spel gewoon draait rond geluk bij het dobbelen.  Een strategie kun je hier niet uitbouwen.  Alles staat of valt met hoe gunstig de dobbelstenen je gezind zijn.

Wat niet wegneemt dat regenwormen best een amusant tussendoortje kan vormen.  Het spel bestaat uit een aantal mooi uitgevoerde kunststof tabletten met grappige illustraties van regenwormen erop.  Deze worden in het midden van de tafel gelegd, netjes in een rij.  Iedere tablet heeft zijn eigen cijfer van 21 tot 36.

Bedoeling is dat je met 8 dobbelstenen aan het dobbelen slaat en een resultaat probeert te bereiken van 21 tot 36.  Telkens je gedobbeld hebt, kies je welk soort dobbelstenen je aan de kant legt.  Gooi je bijvoorbeeld 3 dobbelstenen van 5, dan is dat best een mooie waarde en kun je beslissen om die aan de kant te leggen.  Je hebt dan al 15 punten.

Daarna dobbel je opnieuw met dus 3 dobbelstenen minder (want je vijfjes liggen aan de kant).  Stel dat je daarna drie stenen van 3 gooit, dan kun je beslissen om ook die aan de kant te leggen.  Dat is nog eens 9 punten.  In totaal maakt dat dan 24 punten en zou je dus de regenwormentablet van 24 kunnen scoren.

Echter … het is uiterst belangrijk dat je er voor zorgt dat je ook minstens 1 regenworm aan de kant hebt liggen.  En in ons voorbeeld zou je dus al 6 dobbelstenen aan de kant hebben gelegd.  Je kunt nog slechts dobbelen met 2 dobbelstenen en daar moet je een regenworm mee zien te werpen.  Regenwormen zijn ook 5 punten waard, maar heb je er geen enkele, dan is je beurt direct voorbij.  Als straf moet je eventueel een regenwormentablet uit je persoonlijke buit terug midden op de tafel leggen (als je eerder al een tablet had gescoord) en wordt midden op de tafel de tablet met de hoogste score omgedraaid.

Laat ons in ons voorbeeld even stellen dat je geluk hebt.  Je dobbelt met je twee laatste dobbelstenen een regenworm en een drie.  Je legt de regenworm aan de kant en die levert je dan nog eens 5 punten op.  In totaal heb je dus al 29 punten gedobbeld.

Je zou kunnen stoppen en de regenwormtablet met cijfer 29 van tafel kunnen nemen.  Maar je bent overmoedig en je dobbelt nog een keer met je laatste overblijvende dobbelsteen.  Goed om weten: je mag nooit een dobbelsteen aan de kant leggen van een soort die je al hebt.  Dus in ons voorbeeld mogen we geen 5, geen 3 en geen regenwormen meer aan de kant leggen.  Je dobbelt met je laatste dobbelsteen toch een 5, helaas …

In dat geval verpest je dus je volledige dobbelbeurt.  Indien mogelijk moet je een eerder gescoorde tablet afgeven, er wordt ook een tablet (met de hoogste waarde) in het midden van de tafel omgedraaid (zodat deze onbereikbaar wordt) en het is de beurt aan de volgende speler.  Pech gehad …

Zoals eerder gezegd: bij regenwormen draait het dus allemaal om dobbelen en geluk.  Een fijn aspect is dat je ook tabletten van andere spelers kunt afpakken, als je exact het cijfer dobbelt dat op hun laatst buitgemaakte tablet staat.  Leuk, maar het blijft puur geluk.

Speelanderthalers conclusie

Regenwormen zet je dus vooral op tafel als snelle opwarmer, als tussendoortje of bijvoorbeeld als reisspel.  Zijn alle actieve tabletten van de tafel verdwenen, dan is het tijd om de scores te tellen.  Hoe hoger het cijfer op de tablet, hoe meer regenwormen erop staan getekend.  Tel je aantal regenwormen en de speler met de meeste wormen, wint het spel.  Ontdek hier onze reviews over andere dobbelspellen.

Persoonlijke beoordeling: neutraal
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 20 minuten
Herspeelbaar: heel snel terug op tafel gezet, je speelt het meestal 2-3 keer na elkaar
Aantal spelers: 2-7 spelers (volgens ons ideaal tot 5 spelers, anders duurt het te lang voor het terug aan je beurt is)
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie