Sagrada: puzzelpracht met dobbelstenen

sagrada

Sagrada doet bij sommigen misschien denken aan de gelijknamige Spaanse kathedraal “Sagrada Família”. En ja hoor, er is wel degelijk een link.  De idee van het spel is namelijk dat je glas-in-lood-ramen (yup, kathedralen dus …) gaat samenpuzzelen met behulp van kleurige dobbelstenen.  Die leg je dan op een soort bouwraster.  Het raster moet je loodraam voorstellen en je dobbelstenen zijn dan de gekleurde stukjes glas.

Maak eens een loodraam na

Klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het zeker niet.  Integendeel, Sagrada laat zich perfect spelen met 2-4 spelers. Tijdens het spel zie je al gauw dat iedereen zit te denken en te plannen hoe ze hun loodraam zo goed mogelijk tot stand kunnen brengen.  Want de clue is, dat iedereen dus moet bouwen volgens een bepaald raster dat je verplicht om dobbelstenen met een bepaald getal of kleur op een specifieke plaats te leggen.  Maar er zijn ook basisregels, speciale bouwkaarten en speciale doelkaarten.  Hoe meer een speler erin is geslaagd om aan alle regels te voldoen bij het realiseren van zijn loodraam, hoe meer punten hij zal scoren aan het einde van het spel.

Choose your dice wisely …

Concreet gaat het spel als volgt in zijn werk.  Iedere speler kiest een bouwraster waarop wordt aangegeven hoe bepaalde vakjes van zijn/haar loodraam moeten worden ingevuld.  Zo zal je bijvoorbeeld op bepaalde vakjes een gele dobbelsteen moeten leggen, op andere een dobbelsteen met een cijfer 5, op andere dan weer een rode steen, enz.  Midden op de tafel worden dubbel zo veel dobbelstenen geworpen als er spelers zijn (+1 dobbelsteen extra om op een rondenkaart bij te houden in welke ronde de spelers zich bevinden).  De spelers kiezen om beurten een dobbelsteen tot men bij de laatste speler komt.  Die mag na zijn keuze direct nog een tweede dobbelsteen kiezen. Daarna mogen ook de andere spelers opnieuw in omgekeerde volgorde nog een tweede dobbelsteen kiezen.  De spelers mogen hun gekozen dobbelstenen dan op hun bouwraster gebruiken.

Basisregels … en meer …

De basisregels zijn eenvoudig: je begint aan de zijkant van het bouwraster.  Je moet er voor zorgen dat je dobbelstenen altijd verticaal, horizontaal of diagonaal grenzen aan een eerder gelegde dobbelsteen.  Klinkt simpel, niet?  Let echter op: horizontaal en verticaal mag je nooit dobbelstenen van eenzelfde kleur of eenzelfde getal aan elkaar laten grenzen.  Doe je dat toch (omdat je het tijdens je beurt bijvoorbeeld niet door had), dan verlies je die dobbelsteen aan het einde van je beurt. En dan zal je loodraam weer wat minder punten opleveren aan het eind van het spel.

Om het allemaal nog wat boeiender te maken, beschik je over een aantal speciale kristallen waarmee je bepaalde speciale bouwkaarten kunt activeren.  Die laten je soms de regels omzeilen of geven je een voordeel.  Er zijn ook speciale doelkaarten.  Die schrijven bepaalde extra regels voor en leveren je extra punten op als je erin slaagt om aan die bijkomende voorschriften te voldoen.  Kortom: het is aangenaam puzzelen met Sagrada. Hoewel iedereen vooral met zijn/haar eigen loodraam bezig is, is er toch nog voldoende interactie tussen de spelers.  Al gauw zit je elkaar in de gaten te houden en er durft al eens een dobbelsteen opzettelijk van tafel weggenomen te worden. Dit om een andere speler te pesten. 

Speelanderthalers conclusie

Sagrada is een vermakelijk spel, dat zeer mooi is uitgevoerd en jammer genoeg niet makkelijk meer op de kop is te tikken.  Blijkbaar was de eerste uitgave van het spel zeer snel uitverkocht en we kunnen best begrijpen waarom.  Laat je niet uit je lood(raam) slaan, zouden we zeggen, en puzzelen maar met die dobbelstenen!  Ontdek ook onze reviews over andere dobbelspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 30-45 minuten
Herspeelbaar: Sagrada wordt makkelijk weer bovengehaald en je speelt dit snel 2 keer na elkaar
Aantal spelers: 2-4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie