Asara: ik wil de grootste (toren) hebben

asara

Ravensburger deed me persoonlijk altijd eerder denken aan kinderspellen. Maar de laatste tijd sta ik regelmatig versteld van het feit dat het merk toch soms ronduit vermakelijke spellen in huis heeft, ook voor volwassenen.  Asara is daar een goed voorbeeld van.  Op het eerste zicht lijkt het spelbord een tikkeltje overweldigend en verwacht je je misschien aan een ingewikkeld spel.  Niets is minder waar.  Asara is best eenvoudig aan te leren, overzichtelijk en gewoonweg plezant.

Toren boven de rest uit

Torens bouwen, daar draait het in dit spel allemaal om.  Doel is om in een beperkt aantal speelrondes het grootste aantal torens te bouwen, de hoogste torens te realiseren en/of de sierlijkste torens neer te planten.  Dat zijn zo’n beetje de voornaamste doelen waar je in dit spel naar streeft.  Je moet dit allemaal zien te doen met een beperkt budget. En ook mits het inzetten van een al even beperkt aantal “bouwheerkaarten”.

Tijdens je beurt kan je kiezen voor één van de volgende hoofdacties.  Om een actie te kunnen beginnen, moet je altijd eerst een “bouwheerkaart” in een kleur naar keuze inzetten.  Eens iemand een bouwheerkaart in een bepaald kleur heeft neergelegd bij een bepaalde actie op het speelbord, zijn de andere spelers verplicht om een bouwheerkaart in net hetzelfde kleur neer te leggen.  Tenminste als zij dezelfde soort actie ook willen uitvoeren.

Bouwmaterialen shoppen …

Een eerste mogelijke actie is het kopen van een specifiek type bouwelement om later een toren mee te bouwen.  Deze bouwelementen liggen per klasse op het speelbord uitgestald.  Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de voet van een toren, een middenstuk, een bovenstuk, of een spits.  Soms zitten er decoraties op de bouwelementen en deze kunnen extra punten opleveren.  Je betaalt er niets extra voor, het is gewoon kwestie van de anderen voor te zijn bij het beurtelings kiezen.  De bouwelementen worden in een half dozijn verschillende kleuren aangeboden.  Ieder kleur heeft een eigen prijs.  Hoe duurder het kleur, hoe meer punten de toren in kwestie zal opleveren.  Je kunt misschien bewust kiezen om een groot aantal goedkope torens te bouwen.  Of misschien bestaat je strategie eruit om een klein aantal zeer hoge en dure torens te realiseren.  In ieder geval: heeft iemand een groene bouwheerkaart gelegd bij bijvoorbeeld de torenspitsen, dan zal iedereen in die ronde een groene bouwheerkaart moeten gebruiken om één van de op het speelbord uitgestalde torenspitsen te kunnen kopen.

… en dan bouwen maar!

Een tweede mogelijke actie is het bouwen zelf.  Ook hier weer moet je eerst een bouwheerkaart in een bepaald kleur bij de “bouwzone” op het speelbord leggen.  Heeft iemand voor jou een rode bouwheerkaart in de bouwzone gelegd, dan zul je niet anders kunnen dan ook een rode bouwheerkaart leggen om te mogen bouwen tijdens je beurt.  Het interessante is, dat je kunt kiezen uit hoeveel elementen de toren bestaat die je wilt bouwen.  Leg je bijvoorbeeld je bouwheerkaart in de bouwzone van waarde “5”, dan mag je een toren bouwen van 5 elementen hoog.  Of je mag even goed dan 1 toren bouwen van 2 elementen en nog een 2de toren van 3 elementen.  Dan heb je in totaal je bouwzone-waarde van 5 opgebruikt.  Het is ook zo, dat je verplicht bent om meteen te bouwen na het kopen van een waarde in de bouwzone.  Dus zorg dat je de nodige torenelementen al klaar hebt liggen, of je bouw-actie is verloren!

Extraatjes

Een derde mogelijke actie bestaat uit het activeren van één of ander extraatje dat op het speelbord aanwezig is.  Dat kan bijvoorbeeld zijn het innen van extra geld, het veroveren van de startkaart zodat je de volgende ronde als eerste mag beginnen, het kiezen van een bouwelement uit de nog niet uitgestalde hoop met torenonderdelen, enz.  Ook hier weer geldt de regel: eerst een bouwheerkaart leggen in het vereiste kleur, dan betalen, dan je gekochte actie onmiddellijk uitvoeren.

In een notendop: in Asara kan je best wat strategie stoppen.  Je begint met een beperkt aantal bouwheerkaarten in kleuren die iedere ronde kunnen verschillen.  Je krijgt ook altijd een beperkt budget en die 2 beperkingen zorgen er voor dat je verstandig moet gaan kiezen welke mogelijkheden op het speelbord je wilt activeren.  Winnen kan op verschillende manieren.  Misschien kies je er voor om de hoogste torens te bouwen, misschien win je door de meest versierde torens te maken of door de meeste torens aan te schaffen: alles kan.  Het is gewoon kwestie van je tegenstanders wat in de gaten te houden. Zorg er voor dat je de torenelementen die jij wilt als eerste van het speelbord weg koopt en deze ook tijdig bouwt.  Maak ook gebruik van de extra’s en breng een zeker evenwicht in je strategie. Dan heb je een goede kans om je medespelers af te troeven met de hoogste, mooiste, sierlijkste torens.

Speelanderthalers conclusie

Asara is een echt vermakelijk bouwspelletje waar zowel volwassenen maar ook kinderen vanaf een jaar of 10 veel plezier aan kunnen beleven.  Dit maakt Asara tot een echt familiespel dat zeker een plaatsje verdient in de collectie van de spellenliefhebber.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen!

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 60-85 minuten
Herspeelbaar: Asara duurt al snel langer dan een uur en speel je dus meestal niet twee keer na elkaar, maar dit is wel een blijvertje dat je regelmatig eens op tafel zult zetten
Aantal spelers: best te spelen met 3-4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie