Potion explosion: puzzelen met explosieve knikkers

potion explosion

Sommige spelletjes lijken zo weggelopen van je PC-scherm.  Potion explosion is er zo eentje.  Ik liet me vertellen dat er van Potion explosion een digitale versie bestaat om te spelen op smartphone of PC.  En dat verwonderde me niks.  Het doet een beetje denken aan het digitale knikkerspel “Bubbles”, of hoe heette dat ook alweer.  U weet wel, het spelletje waarbij u knikkers van hetzelfde kleur aan elkaar probeert te doen grenzen om ze dan te laten ontploffen en punten te scoren.  Het spelsysteem van Potion explosion zit daar niet zo erg ver vanaf, maar biedt nog een stukje meer diepgang dankzij een paar leuke extraatjes.

Knikker dispenser

Op de speeltafel krijg je een mooi soort “knikker-dispenser”, een soort klasseersysteem waarin je een heleboel kleurige knikkers kunt gieten.  Die knikkers worden dan in verschillende rijen netjes naast elkaar aan de spelers tentoongesteld.  En dan begint het: tijdens je beurt mag je één of meerdere knikkers van 1 bepaald kleur uit een rij plukken.  Natuurlijk beginnen de andere knikkers die in de rij overblijven dan te verschuiven.  Soms is het zo dat er dan knikkers van eenzelfde kleur weer tegen elkaar komen te liggen.  Je krijgt dan een “potion explosion”.  De knikkers ontploffen zogezegd en je mag dan ook die knikkers uit de dispenser halen.  Soms kun je op die manier verschillende explosies veroorzaken en al die knikkers als buit meenemen.

Wat moet je dan met al die knikkers aanvangen?  Midden op tafel liggen een aantal laboratoriumflessen waarop bepaalde kleurencombinaties staan aangegeven.  Je kiest er telkens 2 laboratoriumflessen uit en dan probeer je de kleurencombinaties die op de fles staan te realiseren.  Dit met behulp van de knikkers in het juiste kleur.  Er ligt ook altijd een derde fles voor je neus op tafel.  Dat is een soort “overloop”, een fles waarin je maximum 3 knikkers die je teveel zou hebben kunt bewaren.  Dit met de bedoeling om die dan bijvoorbeeld later alsnog te gebruiken.

Laboflessen met goodies

Goed om weten is dat iedere fles een verschillend aantal punten oplevert en ook altijd een speciale eigenschap met zich meedraagt.  Zodra je de kleurencombinatie van een fles hebt gerealiseerd met behulp van de juiste knikkers, mag je de fles aan de kant leggen.  Dan heb je alvast het aantal punten van die specifieke fles gescoord.  Bovendien activeer je dan ook de speciale eigenschap van die fles.  Concreet kun je dan gelijk wanneer tijdens je beurt er voor kiezen om die speciale eigenschap te gebruiken.

De speciale eigenschappen lonen echt de moeite en kunnen het verschil maken tussen het spel winnen of verliezen.  Zo krijg je bijvoorbeeld de kans om knikkers te stelen uit de overloop-fles van een andere speler, mag je een hele rij knikkers van een kleur naar keuze uit de dispenser halen, kunnen de knikkers in je eigen overloop-fles net als een joker een kleur naar keuze krijgen, enz.  Elke eigenschap mag je echter slechts 1 keer gebruiken.  Daarna wordt de fles ondersteboven gedraaid en krijg je natuurlijk wel nog de punten die de fles waard is aan het einde van het spel.

Potion explosion eindigt zodra er een stapel laboratoriumflessen volledig van tafel is verdwenen.  Dan worden de punten van de gescoorde flessen geteld en kun je ook nog bonuspunten scoren door bijvoorbeeld 3 flessen met dezelfde speciale eigenschap in bezit te hebben.

Speelanderthalers conclusie

Potion explosion is een vermakelijk eenvoudig puzzelspel dat zich goed leent als familiespel.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: neutraal
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 30-45 minuten
Herspeelbaar: Potion explosion durf je al eens 2 keer na elkaar spelen
Aantal spelers: perfect te spelen vanaf 2 spelers, tot max. 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie