Black fleet: piratenstreken op zijn best

black fleet

Black fleet is één van de weinige gezelschapsspellen waarbij het spel zelf even aantrekkelijk is als de verpakking en het artwork doen uitstralen.  Black fleet is ronduit kleurrijk, speels, makkelijk te leren en dikke fun.  Mijn enthousiasme verraadt me: dit is eigenlijk één van mijn favoriete familiespellen.  Grab that treasure mateys!  Arrrrrr …

Less is more?

Ik geef het toe: dit wordt misschien te persoonlijk gezien ik redelijk gek ben van piratenthema’s en dit spel één van mijn lievelingetjes is.  Als u nu helemaal onderaan gaat kijken bij onze conclusie, merkt u dat ik me nog heb ingehouden.  Ik heb dit een “goed spel” genoemd.  Maar het kriebelde om het label “Speelanderthalers AANRADER” te gebruiken.  Het enige wat me tegenhield?  Ik besef dat dit een redelijk simpel spel is met weinig verrassingen.  Maar mensen, wat is dit toch een ongegeneerd eenvoudig tof spelletje!

Kleurige Caraïben

Persoonlijk vind ik het artwork van Black fleet echt mooi.  Op tafel komt een kleurrijke zeekaart te liggen met zonnig uitziende eilanden.  Het geheel moet de Caraïben voorstellen.  Daarop komen dan je schepen te staan: een koopvaardersschip en een piratenschip.  Er zijn ook altijd 2 neutrale “navy”-schepen in het spel die door iedereen kunnen worden verplaatst, maar straks meer daarover.  De plastic schepen zijn behoorlijk gedetailleerd.  Ik kan me goed voorstellen dat liefhebbers met veel plezier hun verfborstels zullen bovenhalen om de schepen een persoonlijke touch te geven.  Even leuk is het “echte”, metalen geld dat in het spel is inbegrepen.  Niets dat zo veel voldoening geeft in een spel als je buit letterlijk met “klinkende” munt betaald te zien.  En het zijn dan nog dubloenen!  Hoeveel meer kun je je nog piraat voelen?

Pestpiraten

Maar wat is het, naast het kleurrijke piratenthema, dat Black fleet volgens mij zo leuk maakt?  Mag ik?  Het rechttoe-rechtaan pest-element!  Ik weet niet wat jullie ervan vinden?  Maar persoonlijk kan ik er zo van genieten om mijn tegenstanders in een spel eens goed de duvel aan te doen.  Bij te veel spellen zitten de spelers een beetje in hun dooie eentje aan te modderen.  Om dan aan het eind gewoon punten te gaan tellen.  Dat is bij Black fleet wel even anders!

Zoals eerder gezegd heb je in Black fleet een koopvaardersschip en een piratenschip onder je hoede.  Het hele spel door ben je eigenlijk aan het uitpluizen hoe je met je volgeladen koopvaarder er vandoor kunt gaan onder de neus van je medespelers.  Of je probeert buit van anderen te stelen met je piratenschip.  Alsof dat op zich al niet genoeg gevloek en gepest oplevert, zijn er noch altijd twee neutrale “navy”-schepen die door iedereen kunnen worden bestuurd. Daarmee kun je dan weer wraak nemen op piratenschepen die jou misschien eerder hebben aangevallen.  Kort samengevat: koopvaarders proberen weg te raken met buit, piraten stelen buit, en de navy kan dan weer piraten kelderen.  Als je denkt niet in de brokken te delen: dream on!  Dit is pesten en gepest worden.  Maar op een heel toffe manier.

Speciale kaarten

Eenvoud siert bij Black fleet, maar het is nu ook weer niet dat er geen paar extraatjes in het spel zitten.  Belangrijkste element dat voor afwisseling zorgt, is de reeks met speciale kaarten die iedere speler ter beschikking krijgt.  Want met je zuurverdiende munten kun je kaarten met speciale eigenschappen activeren.  En gezien die kaarten voor alle spelers verschillend zijn en per spel lukraak worden verdeeld, is ieder partijtje Black fleet net weer even anders.

Speelanderthalers conclusie

Black fleet is een zeer aangenaam piratenspel voor spelers die graag eens met elkaar in de clinch gaan.  Dikke fun voor volwassenen maar dankzij de eenvoudige spelregels ook perfect speelbaar met kinderen vanaf 10-12 jaar.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 45-60 minuten
Herspeelbaar: Black fleet speel je 1 keer en je zet het daarna met veel plezier regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: perfect te spelen vanaf 3 spelers, tot max. 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie