Smash up: “knok” around the clock

smash up

Smash up …  weer eens een spelletje dat tot mijn persoonlijke lievelingscollectie behoort en waarbij ik dus moet oppassen om enigszins neutraal te blijven bij de beoordeling.  Smash up viel me op door het schitterende artwork.  Ook het thema was voor mij persoonlijk een directe hit.  Vechten met ninja’s, zombies, dino’s, bear riders, aliens, vampieren, Griekse goden, … het zijn maar enkele voorbeelden van de “rassen” waar je in Smash up en de vele expansion packs mee aan het knokken kunt slaan.  Geef toe: er zijn spelletjes die minder leuk zijn qua thema.

Fun en eenvoud

Het artwork en de coole soorten vechtersbazen die je in Smash up kunt kiezen zijn niet de enige troeven van het spel.  Waar je bij andere spelletjes soms opkijkt tegen een berg aan spelregels, heb je Smash up in een 10-tal minuten onder de knie.

In het midden van de tafel komen een stuk of 4 kaarten te liggen met zogenaamde “basissen” erop.  Dat zijn omgevingen met speciale eigenschappen en met een bepaalde “sterkte”.  De clue van het spel is om met jouw gekozen vechtersbazen zoveel mogelijk basissen te overmeesteren.  Dat doe je door de sterkte van een basis te overtreffen met de sterkte van jouw strijders.

Stel bijvoorbeeld dat er een basis op tafel ligt die 18 punten sterk is. Jij legt er 1 strijder op met kracht 5 en nog twee strijders met kracht 4.  Dan wordt de basis door jou aangevallen met een totale strijdkracht van 13.  Als dan één van je tegenspelers nog een strijderskaart op die basis legt van kracht 5, dan wordt de basis “gekraakt”.  De spelers die dan op die basis aanwezig zijn, kunnen punten scoren.  Of ook weer niet.  Want bepaalde basissen geven punten aan diegene met de hoogste strijderskracht.  Maar soms loopt ook de tweede in de rij met de punten weg, afhankelijk van de eigenschappen van de basis.

Gezonde dosis variatie

Zoals eerder gezegd, zorgen de basissen voor onverwachte wendingen in het spel.  Want de basissen zorgen niet enkel voor verrassingen op vlak van puntenverdeling.  Meestal hebben de basiskaarten ook speciale eigenschappen die actief worden tijdens het spelen of nadat de basis werd gekraakt.  Zo kan het gebeuren dat iemand bepaalde strijders mag recupereren, dat iemand die tijdens het gevecht strijders verliest extra punten scoort, enz.

En dan zijn er natuurlijk de strijderskaarten zelf … o wat een zalige keuzes!  Of wat dacht u van “rassen” als piraten, Frankenstein-creaturen, weerwolven, leprechauns, spoken, enz.  De voornoemde soorten zitten niet allemaal in het basispakket.  Maar dat is ook één van de mooie dingen aan Smash up: er zijn expansion packs.  Net als je het allemaal een beetje hebt gehad met je soorten vechters, kun je altijd wel weer een expansion pack op de kop tikken die voor welkome variatie zorgt in het spel.  De meeste expansion packs zijn ook ronduit goed en origineel te noemen.  Zo is er een soort “horror pack”, een “seventies pack”, “spy pack”, “Griekse goden pack”, …

Ongegeneerd knokken

En het spelen zelf?  Dat draait rond ongeremde knokpartijen, eens goed op elkaars spreekwoordelijke bakkes slaan.  Hak aan mootjes die aliens met je ninja’s, bespring die leprechauns met je Russische bear riders, zuig het bloed uit die weerwolven met je vampieren, … Schitterend!

Het mooie is ook dat binnen ieder ras je altijd “minion” kaarten hebt en “action” kaarten.  Tijdens je beurt mag je in regel één van beiden spelen.  Of dankzij speciale eigenschappen op de kaarten kun je soms meerdere kaarten spelen.  Yep, dit is een typisch deckbuilding game.

Aan het begin van het spel kies je altijd 2 rassen.  Je kiest bijvoorbeeld voor ninja’s en weerwolven.  Daarvan krijg je dan alle minion kaarten en alle action kaarten.  Schud alle kaarten van beide gekozen rassen door elkaar en je bent klaar om erin te vliegen.

De minions zijn gelukkig heel erg verscheiden.  Binnen je gekozen rassen heb je altijd zwakkere strijders en dan natuurlijk ook de zware kalibers, de “opperbazen” zeg maar … En dat maakt het allemaal net zo leuk!  Een stelletje weerwolven in stukjes hakken met je opper-ninja, een meute weerwolven verpletteren met je T-Rex, het kan eens ferm deugd doen!  En dan zijn er ook nog de action kaarten met eigenschappen die de hele boel nog eens extra op stelten zetten.  Dus ja, het kan flink “stuiven” bij dit spel.

Speelanderthalers conclusie

Smash up is een makkelijk speelbaar deckbuilding game met naar onze mening schitterend artwork vol fantasie.  Bovendien zijn de kaarten doordrenkt van een bijzonder komisch sfeertje zodat je elkaar met een glimlach te lijf gaat in de eindeloze knokpartijen die dit spel op de speeltafel laat ontplooien.  Ontdek ook onze reviews over andere deckbuilding games.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 45-60 minuten
Herspeelbaar: Smash up speel je al snel 2 keer na elkaar en het komt daarna zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: perfect te spelen vanaf 2-3 spelers, tot max. 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

 

 

 

 

 

1 Reactie

Geef een reactie