Can’t stop: nog eentje om het af te leren …

Can’t stop is een ietwat ouder dobbelspel met een design dat er voor de meeste mensen nogal saai uit ziet.  Vergis u echter niet: Can’t stop is echt een goed dobbelspel met eenvoudige regels en een behoorlijk verslavende gameplay.  Nog eens dobbelen of stoppen met dobbelen … dat is waar het bij dit spel allemaal om draait.  Vandaar dus ook de titel.

Verder kijken dan de verpakking

In de meeste gevallen geeft de verpakking van Can’t stop een ronduit oubollige indruk.  Om eerlijk te zijn, ik had er met geen tang naar gepakt, zeggen ze dan.  Kijkt u echter op boardgamegeek, dan ziet u dat het spel zowaar bijna in de top 500 staat.  En dat wil best wat zeggen.  Nu is het wel zo, dat bij de laatste uitgaven de verpakking met moderner artwork werd opgefrist.  Gelukkig maar, want dit spel verdient het.

Can’t stop wordt gespeeld op een achtkantig bord met verschillende pistes van 2 tot 12 waar je pionnen op kunt zetten.  Je dobbelt altijd met 4 dobbelstenen, waarmee je telkens 2 paren maakt en bekijkt welke waarde die 2 paren dan hebben.  Alle pistes hebben een andere lengte.  De pistes met nummers die moeilijk te dobbelen zijn, zijn kort.  Bijvoorbeeld de pistes met nummer 2, 3, 4, en 10, 11, 12.  Mathematisch gezien is er minder kans dat je met 2 dobbelstenen op die waarde uitkomt.  De pistes met makkelijke nummers zijn een stuk langer.  Voorbeelden zijn de pistes met nummer 6, 7 en 8.  Die waarde komt bij het dobbelen zeer vaak voor.

Race naar de top

Misschien begon het u duidelijk te worden toen we spraken over lange en korte pistes.  In Can’t stop wordt er eigenlijk een beetje geracet!  Tijdens je beurt krijg je telkens 3 pionnen.  Daarna dobbel je en zet je je pionnen in op de pistes met de waarde die je dobbelt.

Stel nu, je dobbelt bij je eerste worp de waarde 6 en 8.  Dat zijn lange pistes met wel 10 vakjes waarbij het lang duurt vooraleer je pion helemaal tot boven aan de piste raakt.  Je zet je 2 pionnen op die pistes.  Bij je tweede worp dobbel je de waarde 12 en 6.  Je bent verplicht je derde pion nu op piste 12 in te zetten.  Jouw 3 pionnen staan nu allemaal op het speelveld.  Bovendien mag je jouw pion op piste 6 nog een vak vooruit zetten.  De race naar de top is begonnen!

Nog eens dobbelen?  Of toch maar niet?

En dan komt de grote vraag: dobbel je nog eens?  Of stop je liever?  Als je nog eens dobbelt en je kunt met het resultaat niet de waarde van de pistes vormen waar jij met jouw pionnen op staat, dan verlies je al jouw vooruitgang.  Kun je wel één van de waardes vormen van de pistes waar jij in die beurt met je pionnen staat, dan mag je pion weer een vak naar boven klimmen.

Je blijft echter tijdens het spel niet alleen op 3 pistes hangen.  Je mag op alle pistes met pionnen actief zijn.  Echter kan je tijdens je beurt slechts op 3 pistes vooruitgang maken.  Bovendien is het toegestaan om met alle spelers samen op eenzelfde piste aanwezig te zijn.  Wel is het zo, dat als iemand de top van een piste bereikt, alle andere spelers hun pionnen op die piste verliezen.  En zo dobbelen alle spelers zich om ter snelst een weg naar de top van de pistes.  De speler die als eerste op 3 pistes de top heeft bereikt, wint het spel.

Speelanderthalers conclusie

Can’t stop is een oudje, maar een goed spel.  Laat u niet misleiden door de weinig aantrekkelijk vormgeving.  Probeer het eens en de kans is groot dat dit spel een vast plaatsje krijgt in uw collectie.  Of u nu graag dobbelt of niet, met Can’t stop haalt u een goed spel in huis dat ongetwijfeld regelmatig op tafel zal worden gezet.

Ontdek hier onze reviews over andere dobbelspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: heel snel terug op tafel gezet, je speelt het meestal 2 keer na elkaar
Aantal spelers: 2-4 spelers (volgens ons ideaal voor 2-3 spelers, anders duurt het ietwat langer voor het terug aan je beurt is)
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie