Sushi go! Japanse vraatzucht …

sushi go

Sushi go is een vermakelijk kaartspelletje dat ons door zijn makkelijke spelregels en funfactor meteen wist te boeien.  Zelfs al lust u geen sushi in real life, dit spelletje smaakt voor de meeste mensen direct naar meer.  Bij Sushi go mag u zich spreekwoordelijk vol vreten in Japanse hapjes.  Wasabi, sashimi, dumplings, nigiri en als toetje een Oosterse pudding …  liefhebbers krijgen wellicht het water al in de mond en u vindt het allemaal in dit spel terug.

Verzamelwoede

Basis van het spel zijn dus speelkaarten met koddig uitziende sushi-hapjes erop afgebeeld.  Het ziet er allemaal typisch Japans uit qua artwork. Een tikje te zeemzoet en bij momenten zelfs kinderachtig qua uitstraling.  Dit is één van die typische spellen waar je misschien niet meteen naar zult grijpen als je de verpakking ziet. Maar het spelletje zelf is gewoonweg goed te noemen.

De speelwijze is eenvoudig. Naargelang het aantal spelers krijgt iedereen een aantal kaarten in de hand.  Uit je hand kies je dan een sushi-hapje en je legt het gedekt voor je neer. Dit zodat de anderen nog niet kunnen zien wat je hebt gekozen.  De rest van de kaarten geef je door aan de speler links van je.  Zelf krijg ook jij kaarten van je andere buur die rechts van je zit.  De idee is dat je op die manier na elke beurt een pakje nieuwe kaarten in handen krijgt en je er een sushi-hapje naar keuze uit kiest.  Dat leg je dan voor je op tafel.  Dit tot alle kaarten zijn opgebruikt.

Combo’s scoren

De Japanse eenvoud zelve dus …  En dan komt het: ieder hapje is een specifiek aantal punten waard.  Maar het is vaak nodig om 2 of 3 kaarten van dezelfde soort te hebben, vooraleer je effectief punten krijgt.  Of je moet bepaalde kaarten met elkaar gaan combineren.  En net dat maakt Sushi go zo’n leuke bedoening.  Net als je denkt dat je bijvoorbeeld bijna 3 kaarten met Sashimi hebt, krijgt je buur dat in het snotje en houdt hij/zij bewust de Sashimi van je weg.  Of je wilt zo graag een Wasabi-kaart met saus voor je Nigiri-hapjes en een andere speler houdt zelf de kaart vooraleer deze tot bij jou raakt.  Het is dus allemaal een kwestie van kijken wat er tijdens de spelronde in totaal qua kaarten circuleert.  En dan maar proberen om tijdens jouw beurt er die kaarten uit te halen die je vooruit helpen voor het scoren van punten.

Een verzamelspelletje dus. Echter zit er best wat variatie in het spel.  Want net als je denkt dat je flink wat punten aan het pakken bent, vergeet je misschien de pudding.  Die bezorgt je dan minpunten als je er geen enkele van voor je hebt liggen aan het eind van het spel.  Of je ziet over het hoofd dat een andere speler gaat voor punten op de lange termijn met bijvoorbeeld dumplings die cumulatief steeds meer waard worden.  Kortom: voor je het weet zit iedereen elkaar in de gaten te houden en krabbelt iedereen tegelijk naar de meest begeerlijke sushi-kaarten.  En dat maakt dit spelletje best geestig.

Speelanderthalers conclusie

Sushi go is een aangenaam kaartspelletje dat meteen aanspreekt dankzij zijn eenvoud en het verslavende verzamel-aspect.  Dikke fun voor volwassenen maar dankzij de eenvoudige spelregels ook perfect speelbaar met kinderen vanaf 10-12 jaar.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 20-30 minuten
Herspeelbaar: Sushi go speel je al snel 2-3 keer na elkaar en je zet het daarna ongetwijfeld regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: perfect te spelen vanaf 2 spelers, tot max. 5 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie