Black stories: raadsels met een zwart kantje

black stories

Toen we Black stories op de kop tikten, deden we dat eigenlijk met weinig verwachtingen. Maar zoals in het leven wel eens vaker het geval is, schuilen de plezantste dingen soms in een onverwacht hoekje …

Het spel lijkt niet veel om het lijf te hebben: je koopt een zwart doosje met 50 lugubere mysteries die op kaartjes staan omschreven.  Samen met je medespelers probeer je die mysteries op te lossen. Black stories kan makkelijk 4 tot 8 mensen in de ban houden en dat even goed als tussendoortje of als volwaardig spel gedurende een uur of langer (sommige mensen lijken er maar niet genoeg van te krijgen …).

Breinbrekers

Hoe gaat het in zijn werk? Per tafel neemt iemand de rol van verteller op zich. Die persoon leest een lugubere situatie voor: bv.: “Een man ligt zonder kleren dood aan de voet van een berg. In zijn hand een lucifer …”.  De grote vraag is dan: hoe kan deze eigenaardige situatie worden verklaard?  Iedereen aan tafel mag daarna vragen beginnen stellen in een poging het mysterie op te lossen. De verteller zal enkel op de vragen antwoorden met “ja” of “neen”. Of hij mag de spelers erop wijzen dat een vraag er niet toe doet/niet relevant is.

Op die manier probeert de volledige groep samen het raadsel op te lossen.  Nogmaals: het lijkt eenvoudig, maar voor je het weet zit je met z’n allen je hersens te pijnigen wat er toch zou kunnen zijn gebeurd.  Een ideaal spel om het ijs te breken en als groep op te warmen voor een avondje spellenplezier.

Eens proberen? Los dan volgend raadsel op: “In een spellenclub in Knesselare zitten mensen zich op een vrijdagavond soms vrijwillig suf te denken, zelfs al is het weekend. Waarom … ?” Black stories dus …

Speelanderthalers conclusie

Black stories is de eenvoud zelve.  Het gaat hem gewoon om het oplossen van “zwarte” raadsels.  Maar wàt voor raadsels!  De mysteries op de kaartjes zijn schitterend gevonden en houden de spelers meteen in de ban.  Zolang de 50 kaartjes niet allemaal zijn gespeeld, blijft dit een prachtig opwarmertje op gelijk welke spellenavond.  Voor wie zich toch volledig doorheen de 50 kaarten heeft geworsteld en er niet genoeg van kan krijgen, goed nieuws: ondertussen zijn er al een 10-tal nieuwe Black stories-doosjes uitgebracht.  Telkens met 50 nieuwe mysterieuze situaties die uw grijze massa eens goed aan het werk zetten.  Ontdek ook onze reviews over andere partyspellen.

Persoonlijke beoordeling: neutraal
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 10-15 minuten per raadsel
Herspeelbaar: Black stories speel je al snel 3-4 keer na elkaar en zolang je niet alle raadsels hebt geprobeerd, komt het zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: te spelen vanaf 4 spelers tot ongeveer 7-8 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

1 Reactie

  1. 1 van mijn favorieten!
    Vroeger speelden we dit vaak op dagtocht… Je hebt er dus helemaal geen speltafel voor nodig. Het spel leent zich perfect voor onderweg… In de auto/op de trein/…
    De raadsels worden ook wel laterale raadsels genoemd.

Geef een reactie