Babel: strategische bouwwoede

babel

Bij Babel proberen 2 spelers om het eerst de meest indrukwekkende tempeltorens voor de goden te bouwen.  Dit verloopt echter niet op een vredige manier, want in dit spel is het toegestaan om je tegenspeler zoveel als mogelijk te hinderen.  Een spel vinden dat een blijvende uitdaging biedt aan 2 personen is niet altijd makkelijk te vinden.  Maar volgens onze persoonlijke mening is dat precies waar Babel in uitblinkt: een degelijk spel voor 2 personen, met de nodige diepgang, een goede vleug strategie en daardoor zeer herspeelbaar.

Kwaliteit drijft boven …

Toen we de kleine, vierkante verpakking in handen kregen, bekroop ons direct een gevoel van kwaliteit.  De speldoos is stevig en heeft een gesatineerde “touch”, het artwork is volwassen en ronduit mooi te noemen.  En dan zie je de naam van de bedenkers van dit spel: Uwe Rosenberg en Hagen Dorgathen.  Vooral de eerste zal bij de echte spelletjesfanaten meteen bekend in de oren klinken.  Rosenberg heeft namelijk ook kleppers als Agricola, Le Havre en Ora & Labora uit zijn spelletjesmouw geschud.

Onvermijdelijk zal de aanwezigheid van die grote naam wel een invloed hebben gehad.  Want draai of keer het zoals je wilt, Babel is naar onze bescheiden mening een goed spel.

Babylonische verwarring zaaien

Iedereen kent wel het verhaal van de toren van Babel.  Verschillende volkeren probeerden een toren te bouwen die tot in de hemel zou reiken.  De goden waren echter misnoegd over de hoogmoed van de mens en zorgden er voor dat de bouwers verschillende talen begonnen te spreken, waardoor het bouwproject mislukte.

In het spel gaat het er gelijkaardig aan toe.  Twee spelers proberen tempels te bouwen.  Hoe hoger en hoe meer, hoe beter.  Echter proberen ze elkaar voortdurend stokken in de wielen te steken.  Concreet hebben de spelers bij Babel een speelbord met 10 bouwplaatsen voor zich liggen.  Iedere speler krijgt 5 bouwwerven waarop hij/zij tempeltorens kan gaan bouwen met een hoogte die gaat van niveau 1 tot niveau 6.  Zodra een speler 15 niveaus scoort en de tegenstander slechts max. 9 niveaus heeft, is het spel teneinde.

Bitsige bouwstrijd

Maar dat gaat dus allemaal niet zonder slag of stoot.  Je start het spel met een tempelkaart van niveau 1 en een aantal volkerenkaarten.  De vijf bouwwerven zijn gelinkt aan 5 verschillende volkeren.  Zo is er een werf voor de Perzen, een werf voor Assyriërs, voor Hettieten, voor Meden en Soemeriërs.

Telkens je van bouwwerf wilt veranderen, moet je een kaart uit je hand afleggen van het volk dat aan die bouwwerf is gelinkt.  Eens je dan op die bouwwerf aanwezig bent, kan je daar verschillende niveaus beginnen bouwen.  Dit doe je met behulp van je eigen tempelkaarten of met tempelkaarten van je tegenstander.  Ja hoor, daar begint het bitsige strijddeel van het spel al.  Echter moet je er voor zorgen, dat er op de bouwwerf een aantal volkerenkaarten aanwezig is (het mogen kaarten van verschillende volkeren zijn) dat even groot is als de niveaus die je wilt bouwen.  Kortom: wil je een tempelkaart van niveau 4 bouwen of wegpikken bij je tegenstander, dan moeten er ook minstens 4 volkerenkaarten op die bepaalde werf liggen.

Bouwen, vechten, tegenwerken en verhuizen

Maar daar blijft het allemaal niet bij.  Er wordt niet alleen gebouwd, maar ook gevochten, verhuisd en tegengewerkt dat het een lieve lust is.  Net als je denkt dat je ergens een mooie tempel van niveau 6 hebt gebouwd, stelen de Hettieten van je tegenstander een tempelniveau.  Of op een andere bouwwerf slaat één van je volkeren op de vlucht door een aanval van de Meden.  Perzen kunnen er voor zorgen dat je een tempelniveau mag overslaan, Soemeriërs kunnen volkeren doen overlopen, Assyriërs kunnen een volledige tempel verwoesten.

Het kost je tegenstander dan wel een aantal volkerenkaarten, maar ieder volk heeft dus zijn eigen speciale eigenschappen waarmee jij of je tegenstander volop roet in het eten kunnen gooien.  Ook kan je tegenstander je de helft van je volkerenkaarten uit je hand doen afleggen, kan je zelf volkeren tijdens je beurt doen migreren naar een andere werf, enz.  Zoals we hadden gezegd: diepgang en mogelijkheden genoeg om ieder spel weer anders te doen verlopen en het spel te doen ontaarden in een verbeten strijd, letterlijk naar de top … van de tempels.

Speelanderthalers conclusie

Babel is een degelijk en zeer herspeelbaar spel voor 2 spelers.  Dat op zich verdient eigenlijk al een pluim, want goede spellen voor 2 personen zijn niet al te dik gezaaid.  Maar zelfs al zou de keuze groter zijn, dan nog zou Babel er volgens ons bovenuit steken.  Het spelmechanisme is intelligent, het artwork is mooi en er is genoeg diepgang om ieder spel net weer anders te doen verlopen.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische grondstoffen- of bouwspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 20 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: Babel speel je meestal een 2-tal keren na elkaar en het komt zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: voor 2 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie