Patchwork: geef er eens een lap op …

patchwork

Patchwork heeft een verpakking waar wij persoonlijk niet meteen naartoe zouden grijpen in de winkelrekken.  Echter hoorden we zodanig veel positieve commentaren van allerlei spelers en spellenclubs, dat we uit pure nieuwsgierigheid de moeite namen om het spel eens te proberen.  En het mag worden gezegd: Patchwork is best vermakelijk.

Gemoedelijke pret voor 2 spelers

Echt competitief of agressief kun je Patchwork bezwaarlijk noemen.  Het thema van Patchwork is dan ook behoorlijk rustig: je puzzelt in dit spel een kleurig lappendeken bijeen met behulp van stukjes stof in allerlei vormen en maten.  Elke speler krijgt een blanco gerasterd speelbord voor de neus geschoven en daar moeten dan zogezegd de lapjes stof (kartonnen puzzelstukjes) op worden vastgenaaid.  De speler die erin slaagt om een zo passend mogelijk lappendeken op het speelbord te creëren, wint doorgaans het spel.

We zeggen bewust doorgaans, want er zitten een aantal interessante regels en mogelijkheden in Patchwork die kunnen zorgen voor onverwachte wendingen en een vleugje strategie.  Het heeft wel iets weg van Tetris spelen, maar dan wel voor 2 spelers, met enkele goed gevonden extra’s en in een totaal anders thematisch kleedje.

Buttons make the world go round …

In sommige strips zie je de stripfiguren vaak knopen uit hun broekzak halen om te illustreren dat ze platzak zijn.  Bij Patchwork is dat wel even anders.  Doorheen het spel betaal je met knopen om nieuwe lapjes stof te kopen en bepaalde lappen stof leveren ook weer knopen als inkomst op.  Aan het eind tellen de knopen zelfs nog mee voor punten.

We vertelden al dat iedere speler een persoonlijk speelbord heeft waarop hij/zij probeert een lappendeken ineen te puzzelen.  Maar er is ook een gemeenschappelijk speelbord waarop de spelers elk een pion hebben staan.  De pion moet een beetje zoals bij een ganzenbord helemaal tot aan het einde raken.  Dan is het spel afgelopen en worden de behaalde punten geteld.  Echter komen de pionnen op hun weg bepaalde vakken tegen waarbij dan acties worden “getriggerd” zoals bv. een uitbetaling van knopen of handige kleine stukjes stof die als een soort passe-partout dienst kunnen doen.

Kopen, puzzelen, of een beetje van beide?

Tijdens iedere speelbeurt kun je kiezen wat je doet. Ofwel koop je lapjes stof en zet je jouw pion een aantal stappen vooruit op het speelbord zoals aangegeven op de aangekochte lapjes. Ofwel kies je er voor om geen lapjes te kopen maar om je pion net na de pion van je tegenstander te plaatsen.  Je krijgt dan evenveel geld (knopen) als je vakken hebt verplaatst.  Hoofdregel is: zolang je eigen pion niet voorbij de pion van je tegenstander staat, mag je nog verder spelen.  Op die manier kun je bijvoorbeeld 2 keer lapjes stof kopen en dan nog eens bewust wat knopen verdienen door je pion met een derde actie na de pion van je tegenstander te plaatsen.

Geld verdienen kan dus door niets te kopen en je pion te verplaatsen op het speelbord, of door dure lappen stof te kopen waarop knopen staan afgebeeld.  Die lappen leveren dan het aantal afgebeelde knopen op als je pion voorbij bepaalde “uitbetalingsvakken” komt op het speelbord.  Doel van het spel is om een evenwicht te vinden tussen kopen en verdienen, lapjes stof kopen die wel of geen knopen opleveren en ondertussen proberen om een lappendeken te maken met zo weinig mogelijk gaten erin.  Want gaten leveren minpunten op.  En dat willen we natuurlijk niet.  Kortom: puzzelen maar …

Speelanderthalers conclusie

Patchwork is één van die weinige spellen die je perfect met z’n tweetjes kunt spelen en dat genoeg om het lijf heeft om ook op lange termijn blijvend interessant te zijn.  En dat is bij spellen voor 2 personen niet altijd evident.  Probeer het eens, we durven wedden dat het regelmatig opnieuw op tafel komt.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 15 minuten
Indicatieve speeltijd: 20-30 minuten
Herspeelbaar: Patchwork speel je meestal een 2-tal keren na elkaar en het komt zeker regelmatig opnieuw op tafel
Aantal spelers: voor 2 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie