Cartagena: piraten op de vlucht

cartagena

Cartagena is één van die spelletjes waarbij je in 10 minuten door de spelregels heen bent en je daardoor verwacht dat het spel niet zal blijven boeien.  Op de verpakking van het exemplaar dat wij in handen kregen, stonden echter enkele logo’s die onze aandacht trokken.  Winnaar Nederlandse spellenprijs 2002, genomineerd Speelgoed van het Jaar 2002, Kritikerpreis Spiel des Jahres 2001 …  Hier moest meer achter zitten, toch?  We zochten het even voor u uit.

Where arrrrrr you running to?

Thema van het spel: piraten die proberen uit het fort van Cartagena te ontsnappen.  En de eerste speler die daarin slaagt, wint het spel.  Het eerste wat opvalt, is dat de vluchtweg die op tafel wordt gelegd is opgedeeld in verschillende stukken.  Het is een beetje als een puzzel die je op tafel legt.  Telkens met andere symbolen erop en met de mogelijkheid om de stukken bij ieder spel net weer iets anders neer te leggen.  Op die manier is ieder spel altijd weer ietsje verschillend dan de keren daarvoor.

Eens het volledige gangenstelsel op tafel is gelegd, krijgt iedere speler 6 pionnen die aan het begin van de vluchtgang worden opgesteld.  De spelers krijgen elk ook 6 kaarten met symbolen erop.  Diezelfde symbolen vind je ook terug op de vluchtweg.  Als het je beurt is, mag je maximum 3 keer een actie uitvoeren.  Er zijn slechts 2 soorten acties mogelijk.  Ofwel gebruik je een symboolkaart uit je hand en verzet je één van je pionnen naar het eerstvolgende vrije symbool in de vluchtgang dat overeenkomt met het symbool op je kaart.  Ofwel kun je een pion die al ergens in de vluchtgang staat achteruit laten stappen naar de eerstvolgende positie achter zich waar andere pionnen staan.  Daarna mag de speler evenveel kaarten uit de stapel trekken als het aantal pionnen dat op die achterliggende positie stond.  Het is de enige manier om tijdens het spel de kaarten in je hand aan te vullen.

Eén vooruit, twee achteruit …

Het lijkt allemaal zo simpel, tot je het spel begint te spelen.  De meeste spelers vliegen met hun piraten het gangenstelsel in.  Om dan tot de conclusie te komen dat de kaarten in hun hand op raken.  Dan zit er natuurlijk niets anders op dan bepaalde piraten enkele stappen te laten terugkeren om nieuwe kaarten te verdienen.  Enkel dan krijgen ze weer nieuwe symbolen in handen waarmee ze verder in het gangenstelsel kunnen raken.

De clue is natuurlijk, dat alle spelers hetzelfde probleem hebben en in de gaten houden welke symbolen in de gang het meeste zijn bezet.  Want … je mag je pionnen altijd verzetten naar het eerstvolgende vrije symbool dat overeenstemt met het symbool op de kaart die je uitspeelt.  Concreet: als bijvoorbeeld in de vluchtgang de eerste 4 symbolen met een fles rum al zijn bezet door piraten, dan vliegt jouw piraat naar keuze meteen helemaal doorheen de gang naar het 5 de, vrije symbool met een fles rum.  Als niemand je voor is tenminste.  De eerste speler die als eerste al zijn/haar 6 pionnen helemaal doorheen het gangenstelsel geloodst krijgt en plaats laat nemen in een vluchtbootje, heeft succesvol het fort Cartagena onvlucht en wint het spel.

Speelanderthalers conclusie

Cartagena is een spel dat zich makkelijk laat oppikken en toch genoeg onverwachte wendingen in zich draagt om niet te snel aan de kant te worden geschoven.  Dankzij het eenvoudige maar toch ook verrassende spelmechanisme leent Cartagena zich perfect als familiespel, boeiend genoeg voor volwassenen maar ook al speelbaar voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: Cartagena speel je makkelijk een keer of 2 na elkaar en het zal zeker regelmatig opnieuw op tafel komen
Aantal spelers: voor 2-5 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie