Hey, that’s my fish!

hey that's my fish

Hey, that’s my fish is een denkspelletje waarbij 2 tot 4 spelers elk een bende pinguïns leiden met als doel het vangen van zoveel mogelijk vissen.  Je pinguïns springen van de ene ijsschots naar de andere, waarbij telkens de ijsschots waar je bent gestart, van het speelveld verdwijnt.  Op alle ijsschotsen ligt een bepaalde hoeveelheid vis.  Jouw buit bestaat uit de vissen van de ijsschotsen die je doet zinken.  Kinderlijk eenvoudig, maar toch …  springen maar met die pinguïns!

Strooptocht

Het moeilijkste aan dit spel is het op tafel leggen van 60 stuks zeskantige tegels die allemaal samen het speelveld vormen.  De tegels stellen ijsschotsen voor met daarop verschillende aantallen vissen afgebeeld.  Deze ijsschots-tegels komen in 8 rijen boven en onder elkaar te liggen en iedere speler krijgt vervolgens 4 pionnen in de vorm van een pinguïn ter beschikking.

Om te beginnen zetten de spelers elk om beurt 1 pinguïn op een ijsschots die 1 vis op zich draagt.  Dit gaat zo door in de richting van de klok tot alle spelers al hun pinguïns op ijsschotsen met 1 vis hebben geplaatst.  En dan kan de strooptocht beginnen.

Wie niet springt … niet vangt!

Bedoeling is om zoveel mogelijk vissen te scoren.  Dit doe je door in je beurt één van je pinguïns te laten springen van de ijsschots waarop hij staat naar een volgende ijsschots.  Daarbij mag je onmiddellijk de tegel weg nemen van waar je bent gestart en scoor je de vissen die daarop staan afgebeeld.

Het springen moet altijd in een rechte lijn gebeuren, je kunt niet over gaten in het speelveld ‘jumpen’ en er kan ook niet over andere pinguïns worden gesprongen.  Zelfs niet over pinguïns uit de eigen clan.  Ook in het echte leven zijn pinguïns nu eenmaal niet zo goed in het nemen van bochten. En kampioenen in het hoogspringen zijn ze ook al niet, denken we dan.  Maar met de zeskantige speeltegels kan je altijd wel ergens een kant uit.

Dat laatste kan in de loop van het spel echter wel eens verkeren.  Want zoals gezegd, verdwijnt telkens de ijsschots waar je pinguïn van weg springt.  Op die manier wordt het speelveld dus stukje bij beetje kleiner.  Soms zelfs aan een schrikwekkende snelheid.  Wie niet echt nadenkt over zijn/haar zetten, kan al snel met pinguïns op het veld staan die geen kant meer uit kunnen.

Isoleren op de zuidpool

En dat maakt dit eenvoudige spelletje toch wel best leuk.  Medespelers proberen pesten door hen zo snel mogelijk te isoleren op een eenzame ijsschots, vissen wegpikken voor de neus van je hongerige rivaal …  Ondanks zijn eenvoud laat dit spel je toch niet helemaal ijskoud.  Als familiespel met kleine of ook grotere kinderen is dit perfect.  Bovendien is het spel in verschillende versies verkrijgbaar.  Onze editie was een oudere, Duitse versie met de titel ‘Packeis am Pol’ van uitgever ‘Phalanx games’ (sorry jongens, jullie website lijkt niet meer actief te zijn en we konden geen link naar jullie leggen) met zeer eenvoudige tegels en houten pinguïn-pionnen.  Maar er zijn een paar ronduit schitterend uitgevoerde versies op de markt met zeer kleurige en grappig uitziende pinguïns en uiterlijk frisse speeltegels. Hierdoor gaat het spel er bijzonder uitnodigend uitzien, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Speelanderthalers conclusie

Als u op zoek bent naar een licht strategisch familiespelletje, waarbij u ook uw kinderen wilt leren nadenken voordat ze een zet wagen, dan is Hey, that’s my fish een aanrader.  Bekijk het als een soort eenvoudige versie van dammen, maar met pinguïns.  U zou voor minder eens nieuwsgierig worden, niet?  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: neutraal
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 15 minuten
Herspeelbaar: Hey, that’s my fish laat zich makkelijk een keer of 2 na elkaar spelen.  Als u een familiespel in uw collectie wilt dat ook met kinderen vanaf een jaar of 8-9 speelbaar is, dan zal de pinguïnbende regelmatig opnieuw op tafel komen.
Aantal spelers: voor 2-4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie