Marvel dice masters: een dobbeltje vechten

marvel dice

Marvel Dice Masters maakt sowieso nieuwsgierig.  Je koopt een kleurige verpakking met tientallen mooi uitziende dobbelstenen en dan is natuurlijk de vraag: hoe speel je dit spel?  Jammer genoeg lijkt de handleiding nogal ingewikkeld en bestaat het risico dat je daardoor het spel aan de kant laat liggen.  Marvel Dice Masters is nochtans zeer zeker de moeite waard.  Het kost misschien wel een klein uurtje inspanning om de spelregels te doorgronden.  Maar eens je door die zure appel heen hebt gebeten, word je beloond met een bijzonder leuk dobbelspel voor 2 personen met een zeer grote herspeelbaarheid.

Dobbelstenen kopen …

Eigenlijk vallen de spelregels van Marvel Dice Masters heel erg goed mee.  De idee is dat elke speler start met 8 dezelfde dobbelstenen.  Die stopt elke speler dan in een (meegeleverd) dobbelsteenzakje.  Is het je beurt, dan neem je blindelings 4 dobbelstenen uit je dobbelzak.  Op de dobbelstenen staan 2 soorten symbolen.  Namelijk symbolen waar je andere dobbelstenen mee kunt kopen.  Of symbolen waarmee je je dobbelstenen laat “vechten” tegen de dobbelstenen van je tegenspeler.  Over dat laatste straks meer.

Dobbelstenen kopen doe je om sterker te worder.  Iedere speler heeft enkele karakterkaarten voor zich liggen met Marvel-figuren.  Daarop liggen dan sterkere dobbelstenen te koop, met symbolen die je toelaten nog meer te kopen en nog harder te vechten.  Iedere speler kan enkel de dobbelstenen van zijn/haar eigen karakterkaarten kopen.

Op tafel liggen echter ook zogenaamde actiekaarten.  Ook daarop liggen dobbelstenen te koop die je koopkracht geven en hulpmiddelen (speciale acties) die je kunt gebruiken tijdens een gevecht.  Eens je een mooi aantal speciale dobbelstenen hebt gekocht, ben je klaar voor een robbertje vechten.

Dobbelstenen laten vechten

Een beetje inlevingsvermogen is nodig. Want als je je dobbelstenen laat “vechten”, moet je je inbeelden dat je vecht met alom bekende Marvel-figuren zoals daar zijn Captain America, Hulk, Spider-man, Magneto, Wolverine, Storm, Green Goblin, Thor, enz.

Hoe ontstaat een gevecht?  Om te beginnen neem je aan het begin van je beurt sowieso altijd 4 dobbelstenen blindelings uit je dobbelzak.  Als je in de loop van het spel links en rechts wat nieuwe dobbelstenen hebt aangeschaft, zul je zien dat je meestal flink wat koopkracht en/of slagkracht krijgt.  Soms mag je extra dobbelstenen toevoegen, worden speciale acties mogelijk, kun je de eigenschappen activeren van jouw persoonlijke Marvel-karakters, …  Kortom: het wordt al eens interessant om de ander uit te dagen.

Let echter op: om te vechten heb je dobbelstenen nodig met “vecht”-symbolen.  Deze symbolen tonen dan 3 zaken: de kostprijs om te vechten, de kracht waarmee je karakter aanvalt en tot slot de kracht waarmee je karakter verdedigt.  Dat laatste is minstens even belangrijk als je aanval.  Want als je dacht dat je tegenspeler hulpeloos je aanval moet gadeslaan, heb je het goed mis.  Iedere speler die wordt aangevallen, mag zich indien mogelijk ook verdedigen.

Wie wint of verliest, hangt af van het feit of je harder kunt aanvallen dan je tegenspeler kan verdedigen.  Is de verdediging van je tegenspeler zwakker dan je aanval, dan verliest je tegenspeler evenveel levenspunten als de punten waarmee jouw aanval de verdediging overstijgt.  Vergeet echter niet, dat hetzelfde ook voor jezelf geldt: als je tegenstander een hogere aanvalskracht heeft dan jouw verdediging, ben jij het die levenspunten verliest.  Een eenvoudig maar zeer amusant spelprincipe.

De charme van het Marvel-universum

Als je dit spel koopt, krijg je een pak basiskaarten en dobbelstenen waarmee je direct aan de slag kunt.  Een speelbord is er niet, maar dat kun je makkelijk afprinten op de site van de uitgever (zie de link “Bezoek de officiële site” onderaan dit artikel).  Dat laatste is vooral in het begin dat je het spel speelt zo goed als noodzakelijk.

Het zal u niet verwonderen als we u zeggen dat er al een heel pak verschillende speelborden en soms ook andere accessoires via het internet downloadbaar of te koop zijn.  Marvel-fans houden nu eenmaal van het Marvel-universum met hart en ziel en leven zich vaak keihard uit in het creëren van custom-gadgets.  Maar ook de fabrikant van het spel zelf heeft natuurlijk doorheen de tijd massa’s uitbreidingssets en prachtige toebehoren uitgebracht.  Genoeg om je dobbelsteen-gevecht bakken extra cachet te geven en het gevecht dus aan te gaan in stijl.

Speelanderthalers conclusie

Marvel Dice Masters vraagt een beetje geduld om doorheen de spelregels te worstelen.  Het ziet er in eerste instantie allemaal nogal ingewikkeld uit, maar eens gespeeld is dit een vlot dobbelspelletje.  Zelfs zonder de vele mogelijke uitbreidingen is Marvel Dice Masters zeer herspeelbaar en snel eens op tafel gezet.  Persoonlijk zijn we dan nog niet eens echt wild van de vele Marvel-karakters.  En toch merken we dat we regelmatig spontaan zin hebben in een partijtje dobbelen.  We kunnen ons dan ook levendig voorstellen dat echte Marvel-fans dit spel helemaal super zullen vinden.

Ontdek hier onze reviews over andere dobbelspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 45 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: heel snel terug op tafel gezet, je speelt het meestal 2-3 keer na elkaar
Aantal spelers: 2 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie