Flamme rouge: de spanning van de koers op uw tafel

flamme rouge

Flamme rouge is een spel dat de laatste tijd nogal over de tongen gaat in spellenclubs.  Nieuwsgierig als we zijn, konden we niet anders dan dit spel even aan de tand te voelen.  Flamme rouge is een vermakelijk race-spelletje, licht tactisch en zoals het een goede race betaamt: best spannend naar het einde toe.  Bij deze onze bevindingen over het spel.

Luchtiger dan verwacht

Het is natuurlijk altijd iets persoonlijks, maar wij werden niet meteen wild van de verpakking van Flamme rouge.  Om de één of andere reden straalde de spellendoos voor ons een zekere seriositeit uit.  We verwachtten ons eigenlijk aan een complex spel en daar hebben we niet altijd veel zin in.  Een mens kan zich vergissen, zo blijkt …  Flamme rouge heb je in een 10-tal minuten geleerd en het is eigenlijk een zeer luchtig en plezant race-spelletje.

Door berg en dal

Flamme rouge is een race-spelletje, maar niet met sportwagens of andere gemotoriseerde bolides.  Neen, hier draait alles om de wereld van de wielerwedstrijden.  Met behulp van verschillende kartonnen speelvelden komt een volledig wielerparcours op tafel te liggen.  Flamme rouge laat u namelijk toe om enkele etappes uit beroemde wielerwedstrijden na te bootsen.  Sterk vereenvoudigd natuurlijk.  Maar toch: het parcours bestaat uit lange vlakke stukken waar doseren de boodschap is, bergen waar je spelfiguren nauwelijks vooruit raken en afdalingen waar je zelfs met een minimale inspanning als een speer vooruit kunt schieten.  Factoren die van grote invloed zijn op het verloop en de uitslag van de wedstrijd.  Precies echt …

Gewone renners en sprinters

Eens je volledige parcours op tafel ligt, ga je aan de slag met 2 wielrenner-pionnen.  Doel van het spel is natuurlijk dat je met één van je pionnen als eerste over de eindmeet probeert te raken.  Leuk gevonden is dat je racet met 1 gewone renner en 1 sprinter. Voor beide krijg je een stapeltje snelheidskaarten ter beschikking.  Op die kaarten staat telkens een cijfer vermeld dat aangeeft hoeveel vakken je renner of sprinter zal bewegen op het speelbord.

Is het jouw beurt, dan mag je 4 snelheidskaarten in de hand nemen van de stapel met sprinterkaarten en ook 4 kaarten van de stapel voor jouw gewone renner.  Kies dan telkens uit je hand 1 snelheidskaart en leg die gedekt op tafel.  Zodra iedere speler dit heeft gedaan, worden de snelheidskaarten van de verschillende spelers omgedraaid en getoond.  Een spannend moment, want nu wordt duidelijk welke “coureurs” vooruit schieten of wie achter blijft.

Vleugje tactiek

Kaartjes trekken met cijfers en je pionnen evenveel vakken vooruit zetten.  Het zou wel héél erg simplistisch en een tikkeltje saai zijn.  Wees gerust: de makers van Flamme rouge hebben een paar eenvoudige spelregels uit hun mouw geschud die het spel kleuren met een vleugje tactiek.

Enkele voorbeelden: pionnen die ergens op het speelbord terecht komen zonder een andere pion voor hun neus, krijgen een “uitputtingskaart” die ze moeten toevoegen aan hun stapel snelheidskaarten.  Die uitputtingskaarten hebben het cijfer 2.  Het zijn dus zeer zwakke kaarten waarmee je slechts 2 vakken op het parcours kunt bewegen.  Wie dus te vaak op kop rijdt of op zijn eentje koerst, krijgt een “verzwakte” stapel kaarten met veel uitputtingskaarten erin.

En er is meer: renners kunnen soms wieltje zuigen.  Als aan het eind van een beurt alle pionnen zijn verplaatst, wordt gekeken of bepaalde renners slechts 1 vakje achter liggen op andere renners.  Is dat het geval, dan mogen die achterliggende renners het gat dichtrijden en 1 vak naar voren worden verplaatst tot net achter de voorligger.

Komen je renners een berg tegen, dan kunnen ze niet meer dan 5 vakken bewegen.  Snelheidskaarten met een hoge waarde verliezen hier dus hun kracht.  En wieltje zuigen, dat kan hier niet meer.  In afdalingen beweeg je dan weer altijd 5 vakken, zelfs al gebruik je slechts een kaart met een veel kleiner snelheidscijfer.  Zelfs uitputtingskaarten kunnen hier handig worden opgebruikt.  Er kunnen ook maximaal 2 renners naast elkaar rijden op het bord, waardoor het soms onmogelijk is om in te halen.

U ziet het: de regels blijven eenvoudig, maar … wild of ondoordacht rijden levert zelden een overwinning op.  Het is dus kwestie van strategische keuzes te maken, een gokje te maken wat je tegenstanders van plan zijn en zelf ook proberen om zo verrassend mogelijk uit de hoek te komen.

Speelanderthalers conclusie

Spellen met een race-thema zijn niet al te dik gezaaid.  Flamme rouge is eigenlijk een erg eenvoudig spel, maar toch wist het ons enthousiast te maken.  Zelfs tijdens ons eerste spelletje probeerden we al verwoed een winnende strategie op poten te zetten, onze tegenspelers te verschalken en iedereen met verrassende moves achter ons te laten.  Aan het eind van het spel zaten we nagelbijtend te kijken wie het eerst over de finish zou stuiven.  Nogmaals, eigenlijk is het spel zéér eenvoudig, maar ergens wist het ons in te palmen.  En persoonlijk zijn we niet eens echte wielerfanaten.

Om die reden en ook omdat we een leuk race-spel best eens iets anders vonden, krijgt Flamme rouge van ons het etiket “Speelanderthalers AANRADER” opgeplakt.  En dat terwijl de verpakking van het spel ons altijd op een afstand had gehouden en ons liet denken dat dit een moeilijk, te serieus spel zou zijn.  De koers zit vol verrassingen, horen we de fans al zeggen …  Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: een race-spel kom je niet alle dagen tegen, dus we kunnen ons voorstellen dat u regelmatig opnieuw naar dit spel zult grijpen.  Flamme rouge brengt variatie op uw speeltafel en zit ook nog eens goed in elkaar.
Aantal spelers: volgens de verpakking speelbaar voor 2 spelers, maar volgens ons op zijn best met 3 of 4 spelers
Bezoek de officiële site

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie