King of Tokyo: één tegen allen, allen tegen één

king of tokyo

King of Tokyo is een rechttoe-rechtaan vechtspelletje voor de hele familie.  Moeilijk is het niet en daardoor zou je het gerust als een familiespel kunnen klasseren.  Echter hebben we het spel bewust onder de categorie “strategisch gevechtsspel” ondergebracht.  We wilden namelijk ergens duidelijk maken dat dit echt wel een op en top gevechtsspelletje is.  Het overgrote deel van het spel ben je namelijk bezig elkaar wat spreekwoordelijke “lappen” rond de oren te verkopen.  Dikke fun en bovendien is het mogelijk om best wat strategie in King of Tokyo te stoppen.  Het is echter strategie in een “light”-vorm want er wordt vooral veel gedobbeld in dit spel.  Lady Luck speelt dus ook wel een heel belangrijke rol tijdens het spelverloop, maar toch: het zit allemaal goed in elkaar.  King of Tokyo is volgens onze bescheiden mening dan ook best een toppertje.  Reden genoeg om het spel dus even samen met u onder de loep te nemen.

Monsters met gevoel voor humor

In King of Tokyo kiezen alle spelers vooreerst een monster.  In het basisspel zitten er welgeteld zes in de doos.  De vormgeving van de beesten en van het hele spel is speels, kleurrijk en draagt een aangenaam niveau van humor in zich.  Voorbeelden van monsters zijn een wit konijn in een grote roze konijnvormige robot aka “Cyber bunny”, een harige aap aka “The king”, een enorme hagedis aka “Giga Zaur”, een verdacht scheel kijkende alien aka “Alienoid” en meer van diets.  U had het misschien wel kunnen verwachten: nadat King of Tokyo op de markt kwam, werden er al snel expansion packs met extra monsters op het publiek los gelaten.  Er is dus voor iedereen wel een monster naar eigen smaak te vinden.

A monster’s life

Hoe vult zo’n monster eigenlijk zijn dagen?  Door in de stad rond te hangen en op de vuist te gaan met andere monsters … natuurlijk!  Op de speeltafel komt een klein speelbord te liggen dat de stad Tokyo moet voorstellen. In de stad is plaats voor 1 monster als je met max. 4 spelers bent en plaats voor een 2de monster als je met 5-6 spelers actief bent.  Fijn gevonden is dat het aantal monsters in de stad zich tijdens het spel ook aan het aantal spelers aanpast.  Je kunt dus met 6 personen aan een spel beginnen met plaats voor 2 monsters in de stad.  Maar naarmate er spelers afvallen wordt dus ook de ruimte in de stad kleiner en kan er nog slechts 1 monster in.  Het zorgt er voor dat er een evenwicht blijft tussen de spelers die met hun monster in de stad staan en spelers die buiten de stad aanwezig zijn.

Monsters in de stad en monsters buiten de stad … het zijn de twee partijen die in dit spel worden gevormd.  Spelers die in de stad staan met hun monster nemen het op tegen de buitenstaanders en omgekeerd.  En het leuke is: die situatie verandert voortdurend.  Monsters vliegen de stad in en uit dat het een lieve lust is.  Echter loont het om zo lang mogelijk met je monster in de stad te blijven staan.  Want telkens je een volledige speelronde in de stad overleeft, scoor je extra punten.  En punten scoren is één van de manieren om dit spel te winnen.  Maar straks meer daarover.

Game-allures

Hoe ga je elkaar in dit spel te lijf?  Als het je beurt is krijg je zomaar eventjes 6 dobbelstenen ter beschikking.  Na je eerste dobbelbeurt bekijk je het resultaat van je worp en mag je die dobbelstenen aan de kant leggen die je wilt houden.  Je mag maximum 3 worpen uitvoeren met alle dobbelstenen die je maar wilt.  Na de derde worp zijn symbolen die je hebt gedobbeld definitief.

Wat kun je zoal dobbelen?  Klauw-symbolen betekenen dat je een klap uitdeelt.  Hartjes geven je 1 leven terug.  Bliksem-symbolen bezorgen je energie-blokjes die je in staat stellen kaarten te kopen met power-ups.  En dan zijn er tot slot de cijfers 1,2 en 3.  Indien je 3 keer hetzelfde cijfer dobbelt, scoor je een gelijk aantal punten.  Ergens doet het denken aan een game.  En dat hoeft zeker geen verwijt te zijn, integendeel.  Het maakt King of Tokyo tot het vlotte, toegankelijke bordspel dat het is.

Winnen op punten of op knock-outs

Hoe kun je King of Tokyo winnen?  Aan het begin van het spel krijg je een soort scorebordje in dik karton.  Daarop staat een vakje met de punten die je hebt gescoord en een vakje met je levenspunten.  Iedereen start met 0 punten en met 10 levens.  Winnen kan door als enige overlevende over te blijven of door als eerste 20 punten te scoren.  En daar komt het strategische karakter van King of Tokyo naar boven.  Kies je voor een agressieve strategie waarbij je iedereen te lijf gaat?  Ga je resoluut voor de punten?  Of kies je voor een gezonde mix van de twee?  Geloof ons, dit spelletje smaakt vaak naar een revanche.  En dat is hoe een goed spel hoort te zijn.

Speelanderthalers conclusie

Voor wie nog nooit een “modern” gezelschapsspel heeft gespeeld, is King of Tokyo een ideale manier om de wondere wereld van het betere gezelschapsspel te ontdekken.  De kans is groot dat het smaakt naar meer.  In de meeste spellenclubs maakt dit spel deel uit van de collectie en terecht.  King of Tokyo is volgens ons een klassieker in wording.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische gevechtsspellen.

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 30-45 minuten
Herspeelbaar: King of Tokyo komt erg vaak op tafel in onze spellenclub, perfect als opwarmer of om mensen kennis te laten maken met de nieuwe generatie gezelschapsspellen van het laatste decennium.  Erg herspeelbaar dus.
Aantal spelers: perfect speelbaar vanaf 3 tot 6 spelers
Bezoek de officiële site

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie