Crokinole: tijdloos vingerknip-plezier!

crokinole

Het crokinole-speelbord is letterlijk en figuurlijk een aandachtstrekker van formaat. Het bord is een enorme houten schijf met een diameter van bijna 80 cm en duikt de laatste tijd wel vaker in spellenclubs op. Terecht, want dit spel staat zomaar eventjes op nr. 38 (!!!) in de welbekende boardgamegeek-ranglijst. Bij de Speelanderthalers hebben we dit spel ondertussen al een eindje in onze collectie, maar echt beu raak je dit spelletje nooit.

Schieten met damschijfjes

Waar draait het bij dit spel eigenlijk allemaal om? Het principe is al even eenvoudig als verslavend. Om te beginnen nemen 4 spelers plaats rond het bord. De spelers die tegenover elkaar zitten, zijn elkaars partner en vormen een team. Op die manier krijg je dus 2 teams: de ene ploeg speelt met zwarte schijfjes (het lijken damschijfjes), het andere team speelt met wit. Iedere speler krijgt 6 schijfjes in zijn teamkleur. And off we go! De bedoeling is om je schijfjes zo dicht mogelijk tegen het center van het bord te krijgen, want daar leveren ze het meeste punten op. De eerste speler neemt 1 schijfje en “knipt” het schijfje met zijn/haar vinger naar het midden van het bord. Lukt dat niet, dan verdwijnt het schijfje zogezegd in de vuilbak (opvangbak in de rand van het bord).

De volgende speler is natuurlijk iemand van het andere team en “vingerknipt” ook een schijfje zo dicht mogelijk tegen het centrum van het bord, maar als er al een schijfje van het andere kleur ligt, moet hij er voor zorgen dat hij dat schijfje raakt (een beetje zoals bij snooker of poolen!). Lukt het niet om het schijfje van de tegenstander te raken, verdwijnt zijn/haar eigen schijf alweer in de opvangbak.

Contactsport?

Opgelet: je moet dus altijd contact maken met een schijfje van de tegenstander, maar het leuke is dat je de schijfjes van je tegenstander meteen ook uit het bord mag proberen “ketsen”, regelrecht de opvangbak in!

Voor je het weet ben je dus druk bezig om vijandige schijfjes van het bord af te schieten en probeer je natuurlijk je eigen schijfjes op het bord te houden door ze ergens op een plek te leggen waar je tegenstander ze moeilijk kan raken (er staan bumperkegeltjes op het bord, zoals bij biljart).

Als alle schijfjes op zijn, is het tijd voor een puntentelling. Alle schijfjes die nog op het bord liggen, leveren punten op. De buitenste rand van het bord levert 5 punten op per schijf, de tussenrand 10 punten, het centrum 15 punten en er is ook een soort “bullseye” in het midden dat 20 punten oplevert.

Misschien is biljart, pool of darts niet je ding. Crokinole heeft elementen uit al deze spellen in zich, maar is toch een spel apart. Aan liefhebbers geen gebrek, er worden massa’s tornooien georganiseerd en er wordt zelfs jaarlijks een wereldkampioenschap gehouden in Canada, waar dit spel rond 1870 zijn oorsprong vond. Probeer het en we durven wedden dat ook jij al snel een half uurtje aan dat gigantische spelbord blijft plakken!

Speelanderthalers conclusie

Crokinole is eigenlijk een super spel om met de hele familie te spelen.  Kinderen vanaf 10 jaar kunnen vaak verrassend uit de hoek komen bij dit spel en serieus weerwerk bieden aan volwassen spelers.  Ook voor die laatsten verveelt dit spelletje zelden of nooit.  Met crokinole heb je altijd een pretmaker in huis.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: Crokinole speel je al snel meerdere keren na elkaar en je zet het zeker nog heel vaak opnieuw op tafel.  Of sterker: bij sommigen blijft dit decoratieve bord gewoon permanent in de living staan.
Aantal spelers: voor 4 spelers, maar kinderen spelen dit even goed met z’n tweetjes
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie