Cash ’n guns: welkom bij de maffia

cash n guns

Cash ’n guns heeft het als party-spel allemaal: een toffe vormgeving, leuke spelattributen (je krijgt revolvers in een soort “foam”) en een makkelijk en plezierig spelverloop.  In een notendop: iedereen maakt deel uit van een maffiabende.  Op de tafel ligt de buit van een bankoverval en die moet onder de aanwezigen worden verdeeld.  Maar zoals het maffialeden betaamt, verloopt die verdeling natuurlijk niet op zachtzinnige wijze.  Trekken maar die revolvers en vechten voor die buit!  Tijd voor een spelletje cash ’n guns …

Drie, twee, één … knallen maar!

Cash ’n guns wordt in 8 rondes gespeeld.  Iedere ronde komen er 8 kaarten op tafel te liggen met buit erop afgebeeld.  Zo kun je bijvoorbeeld kaarten hebben met diamanten erop, keiharde dollars, peperdure kunstwerken, enz.  Maar er zijn ook kaarten die je extra kogels geven of je je wonden laten helen.  Want er wordt nu eenmaal op elkaar geschoten in dit spel en er vallen gewonden en zelfs doden.

Godfather of godmother

Eén iemand aan de speltafel zal de rol van godfather of godmother op zich nemen.  Dat is de baas van de maffiabende en die heeft natuurlijk enkele voordelen.  Naast de buitkaarten op tafel ligt ook altijd een kaart met het bureau van de godfather erop afgebeeld.  Degene die bij het verdelen van de buit het bureau neemt, wordt bij de volgende ronde de godfather.  Natuurlijk kan de godfather zelf opnieuw die kaart kiezen, maar in principe kan er iedere ronde dus weer iemand anders het kopstuk van de maffia zijn.

Wat doet een maffiabaas zoal?  Het gevecht tussen de maffialeden coördineren.  Iedere speler aan tafel krijgt aan het begin van het spel een revolver in “foam”, alsook 3 kaartjes met echte kogels en 5 kaartjes met losse flodders erop afgebeeld.  Daarmee kun je tijdens de 8 rondes van het spel echt schieten of iemand afschrikken.

Aan het begin van elke ronde kies je als speler een kaartje met een echte kogel of een losse flodder en je legt je kogelkaart gedekt voor je neer.   Je beslist in je hoofd op wie van de andere maffialeden je wilt schieten.  Daarna telt de maffiabaas af:  drie, twee, één …  Iedereen haalt dan bliksemsnel zijn/haar revolver tevoorschijn en mikt op een speler naar keuze.  En dan maar kijken wie het overleeft.

To chicken out, or not to chicken out …  That’s the question!

Zoals eerder gezegd heeft de maffiabaas enkele voordelen.  Hij/zij mag namelijk de revolver van één speler op iemand anders laten richten. Dat kan de situatie aan tafel natuurlijk voor een stuk veranderen.  Iedereen krijgt na het richten met de revolvers namelijk de keuze: blijf je staan in het gevecht of ben je liever “chicken” en ga je ervandoor.

Als je moedig bent en blijft staan, krijg je een deel van de buit.  Tenminste … als de spelers die hun revolver op jou richten losse flodders gebruiken.  Gebruiken ze een echte kogel, dan raak je gewond, krijg je een pleister en kun je niet deelnemen aan de buit.  Let op: bij 3 pleisters ben je dood en lig je definitief uit het spel.  Je totale verzamelde buit telt dan nog voor de puntentelling.  Maar als je bijvoorbeeld in de 3de ronde al dood gaat en je mist de overige 5 rondes, kun je wel denken dat je het spel niet zult winnen.  Ben je “chicken” en loop je weg van het gevecht, dan heb je die ronde geen buit, maar op die manier overleef je het misschien tenminste.  Niet altijd een slechte keuze als er bijvoorbeeld 3 of 4 spelers hun wapen op je richten.

Verdeling van de buit

Nadat iedereen heeft beslist of hij/zij blijft zitten of ervandoor gaat, worden de gedekt op tafel gelegde kogelkaarten van alle spelers omgedraaid.  Nu kan iedereen die een revolver op zich gericht heeft, zien of er met een losse flodder of met een echte kogel werd geschoten.  Iedereen die beslist heeft om te blijven en het heeft overleefd, mag nu deelnemen aan het verdelen van de buitkaarten. De maffiabaas mag beginnen met het kiezen van een buitkaart.  Dat is dus nog een voordeel van de godfather.

Na de godfather gaat het kloksgewijs verder: alle overlevende spelers mogen om de beurt een buitkaart kiezen totdat deze allemaal op zijn.  Er zijn 8 buitkaarten en de kaart met het bureau van de godfather waarmee je de volgende ronde de rol van maffiabaas kunt krijgen.  Hoe minder overlevenden, hoe meer buitkaarten je dus krijgt.  Ooit hadden we een situatie waarbij er slechts 1 speler een ronde overleefde en die liep met alle buitkaarten weg.

Het is dus allemaal een kwestie van slim kiezen op wie je mikt, proberen om tegenspelers definitief uit te schakelen en weglopen van het gevecht als het je te link lijkt.  Belangrijk is ook om te proberen bij te houden welke spelers al met echte kogels hebben geschoten en wie vooral losse flodders heeft gebruikt.  Ook ontstaan er al snel “vetes” aan tafel, een echte maffia-ruzie waardig!  Want je krijgt die spelers nog wel die daarnet met z’n drieën op jou hebben gemikt.  Of je vergeet niet dat iemand je heeft gespaard op een cruciaal moment door slechts met een losse flodder op jou te schieten.  Of je hebt nog een appeltje te schillen met de vorige godfather die een revolver van iemand anders op jou liet richten.  Kortom: cash ’n guns heeft zelfs een interessant vleugje strategie in zich maar bovenal … dit is knokken om je buit en lekker leep er als winnaar proberen uit te komen.  Precies wat we van een party-maffia-spelletje verwachten.

Speelanderthalers conclusie

Cash ’n guns behoort in onze spellenclub tot de vaste waarden.  Geen clubavond gaat voorbij of dit spel wordt links of rechts wel ergens op tafel gezet.  En dat wil natuurlijk wel wat zeggen over de funfactor van dit spel.  Als party-spel is dit ideaal.  Hou er echter wel rekening mee dat je minstens met 4 personen moet zijn om met cash ’n guns aan de slag te kunnen.  Ben je met 5, 6, 7 of 8, dan wordt het er alleen maar leuker op.  Een aanrader om te spelen tijdens familie-momenten (ja, ook de bomma kan meedoen), met een bende vrienden of op feestmomenten zoals bijvoorbeeld oudejaarsavond en dergelijke.  Ontdek ook onze reviews over andere partyspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: Cash ’n guns is één van dé party-games bij uitstek en komt bijgevolg heel regelmatig als opwarmertje op tafel.  Want met dit spel zit de sfeer er altijd direct in.
Aantal spelers: voor 4 tot 8 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie