Colossal arena: gokken op gladiatoren

colossal arena

Een spel dat in niet al te veel collecties voorkomt maar echt wel de moeite loont: Colossal Arena. Niet verwonderlijk eigenlijk, want het komt van de hand van Reiner Knizia, een Duitse spellenmaker die enkele bestsellers op zijn palmares heeft staan, zoals o.a. Blue Moon, Amon Ra, Keltis, … Hou je goudstukken klaar, want de arena wordt geopend! Zet in op de sterkste strijders en win het spel. Of gok verkeerd en bijt in het arena-zand samen met de vechters die worden verslagen. Let the games begin …

Vleugje mythologie

In Colossal Arena komen eerst en vooral 8 zogenaamde strijderskaarten in een rij op tafel te liggen. Liefhebbers van mythische figuren kunnen zich in de handjes wrijven: zo kan er worden gespeeld met medusa, amazones, demonen, de kolos van Rhodos, een titaan, trollen, cyclopen, eenhoorns, magiërs, aartsengelen en nog een pak andere interessante karakters.

De idee is dat deze 8 figuren daarna met elkaar in de clinch gaan in de arena. Doel van het spel is proberen te gokken welke figuren de strijd zullen overleven. Maar er komt meer aan te pas dan puur geluk.

Strategisch gokken

Het spel kan met max. 5 spelers worden gespeeld. Iedere speler krijgt een mix van 8 kaarten in de hand. Op die kaarten kunnen er nummers staan van 0 tot 10. Met die kaarten kan je “kracht” geven aan de figuren die op tafel liggen. Of je kunt er net voor zorgen dat een bepaalde vechter zijn kracht voor een stuk verliest.

Tijdens je beurt kan je beginnen met het inzetten van een goudstuk op een bepaalde vechter. Daarna mag je een bepaalde vechter ook een bepaalde hoeveelheid kracht geven. Je eigen vechters zal je natuurlijk sterk willen houden, de vechters van je concurrenten probeer je zoveel mogelijk te verzwakken.

De spelers na jou zullen echter net hetzelfde doen. Amusement, gevloek en “geduvel” gegarandeerd … Je kunt je wel al voorstellen dat het gevecht niet altijd zal verlopen als je wel zou willen. Aan diepgang geen gebrek, want ieder figuur heeft speciale krachten die je kunt gebruiken als jij het hoogste bedrag op hem/haar hebt ingezet. En dan zijn er ook nog speciale kaarten met toeschouwers en scheidsrechters die de strijd een onverwachte wending kunnen geven.

Kortom: slijp die messen, maak scherp die bijlen, zet slim in en … veel speelplezier

Speelanderthalers conclusie

Colossal arena is naar onze bescheiden mening een verborgen pareltje.  We klasseren het hier onder de noemer “strategische gevechtsspellen”, maar eigenlijk is het een mix van een goed kaartspel en een gokspel met een flinke scheut strategie.  Dat alles in het thema van een gevecht in de arena.  Klinkt goed, toch?  En dat is het ook.  Ontdek ook onze reviews over andere strategische gevechtsspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 30 minuten
Indicatieve speeltijd: 30-45 minuten
Herspeelbaar: Colossal arena ziet er aanvankelijk iets moeilijker uit, maar is het eigenlijk niet.  Eens je de smaak van dit spel te pakken hebt, zet je het gegarandeerd regelmatig opnieuw op tafel.
Aantal spelers: perfect speelbaar vanaf 2 tot 5 spelers
Bezoek de officiële site

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie