Santorini: hersenkraker met een zuiders tintje

Santorini is een heerlijk denkspel dat je gerust in het rijtje mag zetten met klassiekers zoals schaken en dammen.  Schaken vind ik persoonlijk ietwat complex om te leren en om te spelen.  Dammen is de eenvoud zelve zowel qua regels als spelverloop.  Santorini biedt ergens het beste van 2 werelden.  Op de verpakking lezen we “Learn it in 30 seconds.  Play it for life.”  En dat vat het inderdaad heel mooi samen.  De spelregels laten zich effectief binnen een minuut uitleggen en daarna heb je aan Santorini een top-denkspel waar je eindeloos plezier kunt aan beleven.

Zuiders tintje

We geven het toe …  Santorini was een spel waarbij we ons alleen al door de uitstraling lieten verleiden.  Meestal hoeden we ons voor mooie verpakkingen. Want een spel kopen puur omwille van de verpakking kan soms een teleurstellend resultaat opleveren.

Bij Santorini dekt de vlag echter de lading.  De speldoos is mooi, maar ook het spel zelf is “koddig” uitgevoerd en heeft een zuiders tintje over zich.  Ergens logisch, want in het echte leven is Santorini een zonnig Grieks eiland.  Het spel brengt een beetje de sfeer van dat paradijselijke eiland naar je speltafel want in Santorini ga je Griekse huisjes bouwen.  Compleet met de typische witte muren en daken zo blauw als de Griekse zomerlucht.  Maar, zoals gezegd, niet enkel het uitzicht van het spel is mooi.  In onze ogen is het spel zelf ook dik de moeite waard.

Denken op niveau(s)

Huisjes bouwen op een zonnig eiland dus …  Dat is waar het bij Santorini allemaal om draait.  Eerst en vooral zet je een klein eiland op tafel.  Dat is opgedeeld in vierkante vakjes die aanvankelijk nog leeg zijn.  Normaal gezien speel je Santorini met z’n tweetjes of met drie personen.  Vier spelers zijn mogelijk, maar dan worden de spelers opgedeeld in 2 teams.  We houden het hier bij de uitleg voor 2 of 3 spelers.  Iedere speler krijgt 2 speelfiguren die ergens op de vierkante vakjes van het eiland worden geplaatst.

Na het plaatsen van de figuurtjes kan je meteen aan de slag.  Huisjes bouwen die maximum 3 verdiepingen hoog kunnen zijn en waar eventueel nog een mooi blauw koepeltje als dak kan worden op gezet.  Doel van het spel: de eerste speler die één van zijn/haar figuurtjes ergens op een derde verdieping kan plaatsen, wint het spel.  Staat er een koepeltje als dak op de derde verdieping van een gebouw, dan kunnen er geen spelfiguren meer worden opgezet.  Het is dus een beetje denken op niveau(s) zeg maar …

Learn it in 30 seconds.  Play it for life.

Dat is de slogan die op de achterkant van de speldoos staat.  En dat maakt ons natuurlijk heel erg nieuwsgierig.  Maar het is effectief waar …  De regels van Santorini heb je zo uitgelegd.  Zullen we dan maar?  Als het je beurt is, mag je één van je twee speelfiguurtjes 1 vakje op het speelveld verplaatsen.  Daarna mag je iets bouwen op een vakje dat grenst aan het vakje van de speler die je hebt verplaatst.  Als je op een verdieping wilt springen, mag je hooguit 1 niveau hoger springen dan het niveau waar je je bevindt.  Naar beneden springen van een verdieping mag wel over meerdere niveaus.  En dat is het …

Heeft Santorini dan niet wat weinig om het lijf?  Zo eenvoudig als de regels zijn, zo verrassend diepgaand is het spel.  In eerste instantie lijkt het allemaal zo makkelijk.  Meestal slaan de spelers ijverig aan het bouwen met hun 2 spelfiguren.  Maar dan zien ze al heel snel dat de ander op het punt staat om ergens op een derde verdieping te springen en het spel te winnen.  Blokkeren dan maar door een koepeltje erop te bouwen.  Maar dat doet jouw tegenstander dus ook met jou.

En gezien je altijd slechts 1 verdieping per beurt hoger kunt springen, is het kwestie van een goede strategie te bedenken.  Jij wilt ergens een figuurtje op niveau 3 krijgen en ondertussen erover waken dat je tegenstander dat niet kan doen.  Het zijn de verdiepingen van de gebouwen die de grote troef vormen in dit spel.  Je moet er als het ware driedimensionaal door gaan denken. Letterlijk en figuurlijk een spel met diepgang …

Goddelijk extraatje

Raak je de basisregels wat moe, dan heeft Santorini nog een leuke extra in petto.  Het spel wordt namelijk vergezeld van een aantal “godenkaarten”.  Je speelfiguren krijgen dan goddelijke krachten.   Voordelen waardoor je bijvoorbeeld op een andere manier kunt gaan bouwen, anders over het speelbord kunt gaan bewegen, enz.  Kortom: het is waar wat men op de speldoos belooft …  Santorini is een fantastisch toegankelijk denkspelletje dat je je hele leven kan weten te boeien.  Een zeldzaam gegeven en dus een dikke aanrader.

Speelanderthalers conclusie

Santorini is naar onze bescheiden mening een parel van een denkspel.  Het kan niet altijd blijven bij de klassiekers als schaken en dammen.  De makers van Santorini zijn er met glans in geslaagd een modern denkspelletje te creëren. Santorini steekt heel eenvoudig in elkaar, maar liefhebbers van het betere denkspel kunnen er toch een fikse kluif aan hebben.  Ontdek ook onze reviews over andere denkspelletjes.

Persoonlijke beoordeling: Speelanderthalers AANRADER
Indicatieve leertijd: 1 minuut
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: een spelletje duurt al snel 20 minuten, maar voor je het weet, ben je een drietal spelletjes verder
Aantal spelers: 2-3-4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie