Wat schets je me nou?

wat schets je me nou

“Wat schets je me nou?” is een wel zéér eenvoudig party-spelletje.  Dit is het soort spel waarvan de aantrekkingskracht rechtevenredig toeneemt in verhouding met het alcoholpercentage in je bloed of naarmate de nachtelijke uurtjes dichterbij komen. Kort gezegd: het ideale spel met een stuk in je k…raag (braaf geschreven) of als je verstand het laat afweten door een zware werkweek en/of de late uitgaansuurtjes. Geef maar toe: klinkt goed! Dus uitproberen die handel …

Familiefeestjes

Wat bezielde ons dan om zo’n uitermate eenvoudig spelletje toe te voegen aan onze collectie?  Was onze inspiratie op?  Nogmaals, dit lijkt het ideale gezelschapsspel om zatte nonkels op familiefeesten helemaal uit hun tent te lokken. Maar er is meer aan de hand. Kijk je in de ranglijst van ’s werelds beste spellen op de site Boardgamegeek, dan staat dit spel zo maar eventjes op plaats 239 (!?).  Een behoorlijk hoge score. Het is in een pak verschillende landen en talen uitgebracht en luistert naar illustere namen als “Eat poop you cat”, “Huhupuheita”, “Telestrations” en meer gelijkaardige wartaal. En het heeft verschillende prijzen weggekaapt in de klasse “party-spellen”.

Maar waar draait het nu om bij dit spel? Als we zeggen dat het wat weg heeft van “Pictionary”, dan verschijnt er waarschijnlijk al een glimlach op je gezicht. Met plezier denk je terug aan avonden waarbij het gebrek aan tekentalent en foute gokken een regelrechte aanslag pleegden op je lach- en buikspieren. En dat is precies waar het ook bij “Telestrations” om gaat.

Toch zijn er enkele merkelijke verschillen: het spelverloop is bijvoorbeeld net iets beter georganiseerd dan bij Pictionary. En er is meer actie doordat iedereen tijdens een spelronde mag tekenen én raden.

Pure kolder

Aan het begin van een ronde krijgt iedereen een eigen schetsboekje en een stift met uitwisbare inkt. Je boekje heeft een specifieke kleur en je kunt er je naam op schrijven (ik zei het: perfect voor zatte nonkels) zodat je achteraf nog weet welk boekje het jouwe was.

Principe van het spel: iedereen schrijft een geheim woord op zijn/haar boekje en … moet het woord proberen uitbeelden in een zelfgemaakte tekening. Daarna geef je het boekje door aan jouw buurman of -vrouw. Deze mag de schets bekijken en opnieuw opschrijven in het boekje wat de schets zou kunnen voorstellen. Daarna gaat het boekje door naar de volgende buur die weer moet tekenen. Je krijgt dus een cyclus van tekenen, raden, tekenen en nog eens raden. Dit totdat alle boekjes volledig de tafel zijn rondgegaan. De ronde eindigt als je je eigen boekje weer in handen krijgt.

Met het einde van de ronde begint het plezier: iedereen toont beurtelings zijn of haar boekje. Eerst wordt er gekeken naar het eindresultaat en dan naar het oorspronkelijke geheime woord. Komt het eindresultaat nog altijd overeen met het oorspronkelijke woord, dan krijgt de eigenaar van het boekje 1 punt. Veel interessanter zijn natuurlijk de boekjes vol misverstanden, vettige tekeningskes en curieuze kolder-gokken.

Dus opwarmen die lachspieren, loslaten dat verstand en … tekenen maar!

Speelanderthalers conclusie

“Wat schets je me nou?” is een ideaal party-spel.  De regels zijn in een knip uitgelegd en de sfeer zit er met dit spel meteen in.  Je moet al een heel erge zuurpruim zijn om tijdens dit spelletje niet links of rechts in de lach te schieten.  Ideaal dus als opwarmertje voor een spellenavond, een familie-avond, een feestje, enz.”Wat schetsje me nou?” speel je vanaf 4 personen.  Ben je met 5, 6, 7 of 8, dan neemt de pret alleen maar toe.  Ontdek ook onze reviews over andere partyspellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 1 minuut
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: “Wat schets je me nou?” komt bij familie-bijeenkomsten of feestjes geheid op tafel en is een gegarandeerde sfeerbrenger.  Voor groepen tot 8 personen een aangenaam en herspeelbaar tussendoortje.
Aantal spelers: voor 4 tot 8 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie