Splendor: it’s a mine … no, it’s mine!

splendor

Splendor is een soort koop- en verzamelspelletje.  Je kruipt in de rol van een handelaar die een grote rijkdom aan edelstenen en mijnen wil vergaren.  Daartoe moet je op slimme manier de juiste koopfiches zien te verzamelen om dan uiteindelijk die mijnen te kunnen aanschaffen die je tot rijkste koopman van de speltafel maken.  Wij hebben dit spel nu onder de categorie “deckbuilding game” geplaatst.  Dit omdat je het hele spel bezig bent met de uitbouw van een edelsteenmijn-imperium in de vorm van een deck kaarten.  Echter zou Splendor in onze ogen evengoed onder de categorie “familiespellen” kunnen worden ondergebracht.  We nemen het spel even samen met jullie onder de loep …

Koopwoede

Splendor is best eenvoudig te noemen.  Op tafel liggen er enkele rijen kaarten met edelsteen-mijnen erop afgebeeld.  Tijdens het spel wisselen deze voortdurend want de spelers gaan natuurlijk aan een verwoed tempo mijnen opkopen.  Er komen dus constant nieuwe mijnen uit trekstapels met nieuwe kaarten op tafel.  Sommige van die mijnenkaarten leveren je gewoon koopkracht op, andere leveren je ook punten op.  Bedoeling is gewoon dat de spelers om het eerst een score van 15 punten proberen te bereiken en daarmee de rijkste koopman of -vrouw aan de speltafel worden.

Hoe kom je aan de nodige middelen om een edelsteen-mijn te kopen?  Aan de rand van de tafel liggen een soort poker-achtige koopfiches met specifieke edelstenen erop afgebeeld.  Tijdens je beurt heb je de keuze.  Of je neemt 3 fiches van een verschillende soort.  Ofwel kies je 2 fiches van dezelfde soort.  Tot slot kan je er ook voor kiezen om een zichtbare mijnenkaart op tafel of een “blinde” kaart van een trekstapel te reserveren.  Je ontvangt dan 1 joker-fiche en je mag de gekozen kaart voor je leggen tot een moment dat je deze wilt kopen.  Met je verzamelde combinaties aan fiches kan je dan mijnenkaarten gaan opkopen.

Eens je een mijnenkaart hebt gekocht, levert deze ook weer koopkracht op.  Iedere mijn levert namelijk een soort edelstenen op, net als je koopfiches.  Dus de volgende keer dat je dan iets wilt gaan kopen, zorgen je aangekochte mijnenkaarten voor extra koopkracht.  Wie slim mijnen koopt, kan op de duur soms geen of weinig koopfiches meer nodig hebben.  Als kleine verrassende wending krijg je bij bepaalde combinaties van mijnenkaarten een edele op bezoek.  Die leveren extra bonuspunten op.  En dan is de overwinning vaak nabij …

Speelanderthalers conclusie

Splendor is een zeer aangenaam en vlot spelend koop- en verzamelspelletje dat je gerust ook met kinderen vanaf ongeveer 10-11 jaar op tafel kunt zetten.  Het heeft wat weg van een deckbuilder, maar dan wel in vereenvoudigde vorm.  Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn, zeggen we dan.  Laat die koopfiches maar rollen!
Ontdek ook onze reviews over andere deckbuilding games.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 5 minuten
Indicatieve speeltijd: 30 minuten
Herspeelbaar: Splendor speel je vlotjes een keer of 2 na elkaar en je haalt het al snel eens terug uit de spellenkast
Aantal spelers: perfect te spelen vanaf 2 spelers, tot max. 4 spelers
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie