Jamaica: hijs die zeilen en laat bulderen die kanonnen!

jamaica

Toegegeven … we hebben een zwak voor spelletjes met een piratenthema.  Jamaica legt ons wat dat betreft in de watten.  Dit is één van die spellen die we zouden willen kopen puur omwille van de verpakking.  Meestal is zoiets nogal gevaarlijk en vaak teleurstellend.  Maar bij Jamaica dekt de vlag de lading, om het in zeemanstermen te zeggen.

Een schat aan artwork

De vormgeving van Jamaica is naar onze bescheiden mening om duimen en vingers bij af te likken.  Hef je het deksel van de speldoos, dan zijn de boekjes met spelregels het eerste wat je te zien krijgt.  Echter … de voorpagina van de regelboekjes is versierd met een print van gouden muntstukken.  En gezien de boekjes even groot zijn als de speldoos, lijkt het dus alsof je recht in een rijk gevulde schatkist kijkt.  Heel erg mooi gevonden.

Maar ook de inhoud van het spel is een streling voor het oog.  De zeekaart waarop je Jamaica speelt, is ronduit fraai met eilanden, doodshoofd-grotten (wat verwacht je ook anders met piraten) en een soort kompas in het midden.  Kortom, de sfeer zit goed en je krijgt zin om aan het spel te beginnen.

jamaica

Racen, knallen en plunderen

De spelactiviteiten binnen Jamaica kunnen met bovenstaande titel goed worden samengevat.  Het zijn natuurlijk ook zo’n beetje de hoofdpunten waar een piratenleven om draait.  Vooraleer je de wateren van Jamaica onveilig maakt, kruip je eerst en vooral in de huid van een beruchte piraat of pirate naar keuze.  Ja, de dames konden er ook wat van, als het op piraterij aan kwam.  Namen als Olivier Levasseur, Anne Bonny, Mary Read, Edward Drummond (de illustere “Blackbeard”), …  je vindt ze allemaal terug in de geschiedenisboekjes.  De ene al geduchter dan de andere.

Na de keuze van een personage, gaat iedereen met een piratenschip van start in Port Royal.  Bedoeling is dat je dan zo snel als mogelijk het hele eiland rond zeilt om terug in Port Royal aan de finish te komen.  Hoe doe je dat?  In je hand heb je altijd 3 actiekaarten.  Op elke kaart staan activiteiten die je ’s morgens in je piratendag mag uitvoeren en ook activiteiten die je ’s avonds mag uitvoeren.  Mogelijke activiteiten zijn voorwaarts zeilen, achteruit varen, eten op voorraad nemen, goudstukken laden of je schip uitrusten met extra kanonnen.

De speler die aan zet is, rolt 2 dobbelstenen.  Je kiest dan welke dobbelsteen je gebruikt om de waarde van je ochtendactiviteiten te bepalen.  De andere dobbelsteen toont dan welke waarde je krijgt om activiteiten uit te voeren in de avond.  Het vervolg laat zich raden.  Koos je bijvoorbeeld een dobbelsteen met waarde 5 voor de ochtend en is je ochtendactiviteit eten inladen, dan mag je 5 stuks voedsel aan het ruim van je piratenschip toevoegen.  Had je voor de avond bijvoorbeeld 4 ogen op je avond-dobbelsteen en is je avondactiviteit voorwaarts zeilen, dan mag je 4 plaatsen vooruit op de zeekaart.  Ook de andere spelers mogen dan één voor één ook hun activiteiten uitvoeren.

Eenvoudig maar gevarieerd

Een eenvoudig spelprincipe, maar de acties op het speelbord zijn gevarieerd.  Goud en voedsel heb je namelijk nodig om op bepaalde speelvakken te mogen blijven staan.  Kan je niet betalen, moet je terug achteruit varen naar het eerste speelvak dat je wel kunt betalen of dat gratis is.  Maar er is meer.  Je kunt korte zeeroutes kiezen of langere routes waar je dan schatkaarten met voordelen kunt verzamelen.  Echter zijn er ook kaarten met een vloek erop.  Eindig je op een vak waar reeds een ander piratenschip staat, dan braken de kanonnen lood en vuur.  

Vooraleer de strijd los breekt, kiest elke speler eventueel nog een aantal kanonnen uit zijn scheepsruim.  Daarna rollen beide spelers een speciale kanonnen-dobbelsteen.  De speler met de hoogste waarde aan kanonnen en ogen op de dobbelsteen wint.  Echter kan je ook een explosie dobbelen.  In dat geval win je de strijd onmiddellijk.  De winnaar mag een vak naar keuze plunderen uit het scheepsruim van de verliezer.  Of er kan een schatkaart worden gestolen of een vloekkaart worden afgegeven.

Ondertussen probeert iedereen om het eerst terug naar Port Royal te varen.  Zodra een eerste speler de haven bereikt, wordt gekeken hoe ver iedere speler zich van de finish bevindt.  Afhankelijk van je positie worden er dan punten uitgereikt of … strafpunten in mindering gebracht.  Ook het aantal goudstukken in je scheepsruim tellen mee voor het bepalen van je eindscore.  Kortom: Jamaica is een boeiende mix van kostbare goederen verzamelen, je schip over de zeeën jagen en een flink robbertje bakkeleien.  Meer dan dat kan een speelpiraat zich niet wensen … arrrrr!

Speelanderthalers conclusie

Jamaica is bijzonder fraai uitgevoerd en speelt even goed als het eruit ziet.  En da’s best wat waard.  Blijkbaar zijn wij ook niet de enigen die er zo over denken, want als je de onderkant van de speldoos bekijkt, zie je dat Jamaica bij zijn lancering in 2008 verschillende internationale prijzen heeft, euh … weggekaapt.  Amusant, mooi uitgevoerd, zeer toegankelijk en toch ook erg gevarieerd qua speelervaring.  Een aanrader voor iedere spellencollectie.
Ontdek ook onze reviews over andere familiespellen.

Persoonlijke beoordeling: goed spel
Indicatieve leertijd: 10 minuten
Indicatieve speeltijd: 45 minuten
Herspeelbaar: Jamaica is snel uitgelegd, heeft gevarieerde spelactiviteiten en komt dan ook gegarandeerd regelmatig opnieuw op tafel.
Aantal spelers: dit spel is zelfs speelbaar met z’n tweetjes, maar het wordt alleen maar beter met alle hens aan dek.  Hoe meer spelers, hoe meer speelvreugde.  Jamaica kan zelfs een groep entertainen tot maximaal 6 spelers.  Eerder zeldzaam en in onze ogen eveneens een pluspunt.
Bezoek de officiële site

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie