Crazy coconuts: hang de aap uit met katapulten en kokosnoten

crazy coconuts

Crazy coconuts is een spelletje waar we als volwassen spelletjesliefhebber normaliter niet veel aandacht zouden aan besteden.  Een goede vriendin maakte ons echter nieuwsgierig.  Volgens haar was dit een ideaal party-spelletje en had ze er samen met andere spelletjesfanaten al flink wat plezier aan beleefd.  Het vervolg kunt u al raden: de speltafel werd klaar gezet en … al gauw vlogen de kokosnoten ons rond de oren!

Kinderspel?

Als volwassen speler zouden we zelf niet spontaan naar dit spel grijpen.  Dit gewoon omdat het er uit ziet als een kinderspelletje.  De verpakking is “kiddy”.  Het thema: aapjes die kokosnoten in bekertjes moeten gooien.  Veel zou je er niet van verwachten.  Had onze spelletjesverslaafde vriendin misschien een zwak moment?  Of was er meer te beleven dan we op het eerste zicht zouden verwachten?

Het spel is de eenvoud zelve en in dat opzicht perfect ook voor kinderen speelbaar.  Crazy coconuts speel je met 2 tot 4 spelers.  In het midden van de tafel worden een aantal gele en rode plastic bekers opgesteld.  Daarna krijgt iedere speler een kartonnen speelbord en een aapje met slingerarmen dat dienst doet als een soort katapult.  De rest is effectief kinderspel. De spelers mogen om beurt een rubberen kokosnoot met hun aapje weg slingeren naar het midden van de tafel.  Dit met de bedoeling om de kokosnoot in een plastic beker te mikken.  Slaag je in je opzet en verdwijnt je kokosnoot in een beker, dan mag je die beker pakken en voor je op jouw speelbord plaatsen.  De speler die als eerste 6 bekers heeft verzameld, wint het spel.

crazy coconuts 2

Apenstreken met structuur

Nu zou u kunnen denken, dat het spel dus een kinderlijk zootje ongeregeld is.  Gelukkig is daar niets van aan en net daardoor is Crazy coconuts ook voor volwassen spelers best amusant.  Het eerste wat opvalt is dat het spel een rustig verloop kent met duidelijke regels.  Bij een kinderspel zou het er gewoon op aankomen dat iedereen door elkaar wat kokosnoten door de kamer zit te schieten.  Bij Crazy coconuts niets daarvan.   Iedere speler wacht geduldig zijn/haar beurt af en mag welgeteld 1 kokosnoot naar de bekertjes lanceren.

Belandt de kokosnoot in een geel bekertje, mag de speler die beker voor zich neer zetten, met de kokosnoot erin.  Dan is het de beurt aan de volgende speler.  Tenzij je een rode beker hebt getroffen.  Dan krijg je de rode beker en mag je nog een keer lanceren.  En er is meer …  Net als je denkt dat je aan het winnen bent en bijvoorbeeld 4 van de beoogde 6 bekers hebt verzameld, kunnen je medespelers stokken in de wielen steken.  Het is namelijk toegestaan om kokosnoten naar de bekers te mikken die je medespelers hebben bemachtigd en zo hun bekers af te snoepen.  Een leuk feitje is ook dat kokosnoten die in bekers belanden, niet meer mogen worden gebruikt.  Zo kan het gebeuren dat alle kokosnoten opgebruikt raken vooraleer iemand 6 bekers heeft verzameld.  In dat geval is de winnaar degene met het grootste aantal kokosnoten in zijn/haar bekertjes.  En om het helemaal af te maken, kun je het spel spelen met kaartjes met speciale eigenschappen die onder de spelers kunnen worden verdeeld.  Zo kan een speler dan bijvoorbeeld een tegenstander dwingen om met de ogen dicht te lanceren, om een bepaalde beker te raken, om van een grotere afstand te schieten, enzovoort en zo verder …

Speelanderthalers conclusie

De aap kwam dus uit de mouw en onze boardgameslievende vriendin had gelijk: Crazy coconuts loont wel degelijk ook voor volwassenen de moeite.  En inderdaad … het leent zich uitstekend als party-spel.  Een vriend gaf nog de interessante opmerking dat je mits 2 sets van dit spel eigenlijk met maximum 8 spelers aan de slag zou kunnen.  Dus mogelijkheden genoeg voor een klein uurtje party-plezier.  Ontdek ook onze reviews over andere partyspellen.

Persoonlijke beoordeling: neutraal
Indicatieve leertijd: 1 minuut
Indicatieve speeltijd: 15 minuten
Herspeelbaar: Crazy coconuts is een ideale opwarmer voor een spelletjesavond en je speelt het al snel 3-4 keer na elkaar.  Snel klaar gezet, altijd leuk en dus erg herspeelbaar.
Aantal spelers: voor 2 tot 4 spelers (maar probeer misschien eens met 2 speelsets)
Bezoek de officiële site

Terug naar het overzicht van de spellen reviews

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie